Iki pasiūlymo pabaigos liko:
  • 00

    d.

  • 00

    val.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kavai
Antra tokia pati pakuotė – dovanų. 

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės
#gamta #sirupas #stevija #stevija milteliai #stevija tabletės #stevijos lapai

„Saldžiąja žole“ gėrimus ir maistą Brazilijoje ir Paragvajuje gardindavo jau daugiau nei prieš 1500 metų. Būtent taip šiuose regionuose yra vadinamas natūralus saldiklis, tikra gamtos dovana – Stevija (lot. Stevia rebaudiana). Kiekvienas vietinis žino ne tik šio augalo saldžiąsias savybes, bet ir vieningai pripažįsta didžiulę naudą organizmui. O ką apie Steviją žinome mes? Jei ji tokia naudinga, kodėl iki šiol nėra pakeitusi cukraus daugelyje parduodamų skanėstų?

Stevija – natūralus cukraus pakaitalas

Tikrai nereikia kartoti, kokią žalą mūsų organizmui daro cukrus ir jo sudėtyje turintys maisto produktai. Džiugu matyti, jog parduotuvėse becukrių produktų lentynos plečiasi, o socialiniuose tinkluose vis daugiau kalbama apie sveikatai palankesnį gyvenimo būdą. Cukraus pakaitalai gali būti labai įvairūs – nuo natūralių, tokių kaip medus, stevija, klevų sirupas iki sintetiniais būdais išgaunamų, tokių kaip eritritolis ar sacharinas. Vartotojai gali rinktis jiems tinkamiausią saldinimo būdą, bet jei jis gali būti sveikesnis už visus kitus – tuomet dvejonių neturėtų kilti. Būtent stevija (agl. stevia) pripažįstama vienu geriausių cukraus pakaitalų, nes joje visiškai nėra angliavandenių ir kalorijų, o saldumas net iki 150 kartų gali viršyti juntamą cukruje.

Ypatingai Stevija naudinga tiems, kas nori atsikratyti nereikalingų kilogramų, nes šis cukraus pakaitalas ne tik neturi kalorijų, bet ir padeda pašalinti susikaupusius toksinus. Be to iš šio augalo pagamintas Stevia saldiklis turi nemažai vitaminų – B1, B2, E, C, P. Jame gausu geležies ir magnio, kalcio ir fosforo, kurie ypač reikalingi kaulų ir dantų struktūrai palaikyti. Cukriniu diabetu sergantys asmenys taip pat gali be baimės naudoti steviją kaip cukraus pakaitalą, nes jis reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir sumažina insulino kiekį net ir po valgio. Cholesterolį šis maisto priedas veikia lygiai taip pat teigiamai – sumažina trigliceridus ir blogąjį cholesterolį, o gerąjį cholesterolį padidina.

Pripažinimą stevija pelnė ne iš karto

Nors saldžiąja žole arba medaus žole vadinamas augalas žinomas jau tūkstančius metų, pramonėje jo naudojimas patvirtintas saugiu visai neseniai. Ilgos diskusijos, peticijos ir bandymai buvo atliekami nuo 1980 m., tačiau galutinai grynoji stevija GRAS (angl. Generally recognized as safe) statusą gavo tik 2017 m. Tiesa šios datos galioja tik Europoje, nes pavyzdžiui, Japonijoje stevija yra naudojama dešimtmečius ir apie jokius draudimus nėra buvę net kalbų.

Šis, sveikos gyvensenos puoselėtojų virtuvėje, vis dažniau sutinkamas saldiklis yra pavadintas ispanų botaniko Petrus Jacobus Stevus (isp. Pedro Jaime Esteve) vardu, nes būtent jis minimas kaip vienas iš pradininkų susiejusių šį augalą su cukraus saldumu. 1969 m. iš rinkos buvo išimtas vienas populiariausių saldiklių – sacharinas. Dėl įtarimų sukeliant vėžį, šis cukraus pakaitalas turėjo didelę įtaką stevijos populiarumo istorijai. Japonijoje stevija minėtąjį sintetinį sachariną pakeitė taip lengvai, jog ji iki šių dienų sudaro apie 40% visų saldiklių pardavimų.

Ką bendro turi saldiklis Stevia ir gėrimas Coca-Cola?

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Po Sacharino uždraudimo, visiems jį naudojusiems teko ieškoti saugios leidžiamos alternatyvos. Būtent šis cukraus pakaitalas buvo ir gėrimo Coca-Cola sudedamąja dalimi. Turint omenyje, jog tuo metu Coca-Cola prekinis ženklas jau skaičiavo beveik šimtuosius gyvavimo metus – į pokyčius šis gamintojas sureagavo itin greitai. Į gėrimų sudėtį Japonijoje jie įtraukė būtent stevijos ekstraktą.

Europoje stevijos įtraukimo kelias net ir tokiam populiariam prekiniam ženklui nebuvo paprastas. Norėdami jį naudoti gazuotuose gėrimuose, gamintojai turėjo tyrimais įrodyti, jog pati stevija ar iš jos išgauti produktai neturi kenksmingo poveikio. Vienas iš tokių gaminių buvo Rebianas (ang. Rebiana). Šis saldiklis yra gaminamas mirkant stevijos lapus vandenyje ir yra net 200 kartų saldesnis nei cukrus. Šį gaminį Coca-Cola patentavo 2007 metais.

2008 m. rinkoje pasirodė naujasis Coca-cola gaminys – „Truvia“. Šis saldiklis buvo leistinomis dozėmis sumaišytas stevijos ir eritritolio mišinys. Šis prekinis stevijos saldiklio ženklas rinkoje yra iki šių dienų. Coca-Cola gamintojų pavyzdžiu neužilgo pasekė ir PepsiCo įmonė, kartu su Pure Circle į rinką išleidusi didžiausią „Truvia“ konkurentą „PureVia“.

Stevijos vartojimo būdai

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Kaip minėjome saldiklis stevija už cukrų gali būti saldesnis net iki 150 kartų, o sumaišytas su kitais cukraus pakaitalais – net ir iki 200 kartų. Dėl šios priežasties priprasti prie stevijos saldiklio tikrai reikia laiko. Tam, kad pažintis nuo pat pradžių būtų maloni ir iš gausios pasiūlos išsirinktumėte tinkamą stevijos produktą, galime vadovautis keliomis profesionalų rekomendacijomis:

Skystas stevia saldiklis (Stevia sirupas). Vos 6-7 stevijos lašai atstos 1 arbatinį šaukštelį (apie 5 g) cukraus. Lašų naudojimas paprastas ir nereikalauja didelių žinių. Tiesiog lašinkite tokio pavidalo steviją į gėrimus, gaminamus desertus ar kepamą duoną. Tiesa, pradžioje rekomenduojama ragauti ir norint išgauti tinkamą saldumą – didinti stevijos kiekį labai palaipsniui (po 1 lašelį). Būkite atidus rinkdamiesi stevijos lašus, nes kai kurių gamintojų saldikliuose gali būti glicerino ir alkoholio. Stevia sirupas nėra pigus produktas, jo kaina gali siekti apie 10-15 Eur (100 ml). Kaina priklauso nuo sudėties grynumo ir, be abejo, prekinio ženklo patikimumo. Vis dėlto, turint mintyje kiek mažai lašų reikia naudoti – 100 ml stevijos saldiklio užteks tikrai ilgam.

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Stevija milteliai. Savo konsistencija ir išvaizda labiausiai primena cukrų, nors yra kiek mažiau tirpesni vandenyje. Didžiausias šio tipo stevijos pliusas – šis „cukrus“ neturi jokio papildomo skonio. Viena taisyklė, kurią reikia žinoti – santykis su baltuoju cukranendrių cukrumi yra 1:250, t.y. 1 g stevijos miltelių yra toks pat saldus kaip 250 g cukraus. Žinodami šią proporciją suprantame, jog į mėgstamą kavą ar arbatą tereikia įmesti granulę stevijos miltelių, jog gautume cukraus šaukštelio efektą. Dėl šios priežasties, dažniausiai stevijos milteliai atitinkamomis proporcijomis yra maišomi su natūralios kilmės saldikliu eritritoliu. Būtent tokius mišinius galima įsigyti visuose didžiuosiuose prekybos centruose.

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Stevija tabletės. Tabletėmis paprasčiausia naudoti steviją, jei gardinti ja ruošiatės tik mėgstamus gėrimus. Dažniausiai jos būna patogiai supakuotos su specialiu dozatoriumi. Tabletės gerai tirpsta betkokiame skystyje – tiek karštame, tiek vėsiame. Viena tabletė atitinka maždaug pusę arbatinio šaukštelio cukraus. Visgi, svarbu žinoti – grynos stevijos tablečių pavidalu rasti sudėtinga. Stevijos tabletės būna papildytos natrio karbonatu, vyno ar kitomis rūgštingumą reguliuojančiomis rūgštimis, leucetinu, eritritoliu ir kitomis medžiagomis. Dėl šios priežasties dažnai jos būna kaloringesnės, nei stevijos lapai – apie 30-50 Kcal./100 g.

Stevija – gamtos dovana, tūkstančius metų keliavusi iki mūsų virtuvės

Stevijos lapai. Tai vienas iš mažiausiai apdorotų stevijos produktų, kuris gali pasiekti mūsų namus. 100 g. tokio pavidalo stevijos kaina siekia apie 5 Eur. Stevijos lapai yra tinkami nuovirui gaminti ar tiesiog užplikymui puodelyje, kaip darome su kitomis žolelių arbatomis (mėtomis, čiobreliais ir pan.). Kaip ir su visomis vaistažolėmis, su stevija, ekspertai taip pat rekomenduoja elgtis itin atsargiai, ypač jei yra polinkis alergijai ramunėlėms, kiaulpienėms ar kitoms žydinčioms žolėms. Taip pat šios saldžios arbatos nerekomenduojama gerti nėščiosioms ir kūdikius maitinančioms moterims, nes poveikis vaisiui ir laktacijai nėra nustatytas.

Vis dažnėja norinčių steviją auginti namuose. Nors šis augalas priklauso astrinių šeimai (tai pat kaip pavyzdžiui bijūnai), auginimas mūsų šalyje nėra toks paprastas. Sudėtingiausia stevijos auginimo dalis – jos įsitvirtinimas žemėje. Sodininkai teigia, jog šio augalo daigumas siekia vos 15-20%, o tai reiškia, kad pasodinus 10 sėklų, išauga vos 1-2 augaliukai. Geriausia steviją auginti namuose, vazone ant palangės ir mėgautis jos lapais nuo antrųjų augimo metų, kuomet augalas jau būna tvirtai subrendęs.

Ar verta rinktis steviją?

Kaip jau supratote stevija gali tapti puikiu cukraus pakaitalu. Nors ilgus metus buvo abejojama dėl šio saldiklio poveikio žmogaus organizmui, visgi iš Brazilijos ir Paragvajaus kilusi liaudies medicina po truputį prigyja visame pasaulyje. Kadangi moksliniais tyrimais jau yra įrodyta, kad Stevia saldiklis ne tik nekenkia, bet ir yra net labai naudingas, tikėtina, kad jo sėkmė pasaulio rinkoje bus didžiulė.

Žinant, kad sąmoningumas mityboje yra viena iš naujausių mados tendencijų, šio saldiklio įsigijimas tampa vis paprastesnis. Stevijos lapai, stevijos sirupas ar lašai, tabletės ar milteliai – visi šio cukraus pakaitalo pavidalai yra prieinami. Nors lyginant kilogramo kainą stevija gerokai lenkia cukrų, reikėtų nepamiršti – jog šis natūralus gamtos produktas yra net iki 150 kartų saldesnis už cukrų. Tad nepriklausomai, kokį stevijos tipą pasirinksite – vis viena jo sunaudosite mažiau nei įprasto „baltojo nuodo“. Rinkdamiesi stevijos produktus, įsitikinkite, jog tai natūralus ir kuo mažiau priedų turintis gaminys. Kuo daugiau priedų sudėtyje – tuo labiau tolstame nuo gamtos dovanotų gėrybių.

DUK

Kas yra stevija?

Stevija tai iš Pietų Amerikos kilęs augalas (lot. Stevia rebaudiana), kurio lapai yra naudojami to paties pavadinimo saldikliui gaminti. Stevijos saldiklis pasižymi iki 150 kartų didesniu saldumu nei baltasis cukrus, todėl nedideliais kiekiais yra tinkamas naudoti kaip cukraus pakaitalas tiek kepiniuose, tiek mėgstamiems gėrimams gardinti.

Ar gali būti, jog stevia kenkia žmogaus organizmui?

Stevijos augalas priskiriamas vaistažolių tipui, todėl jį reikėtų vartoti saikingai ir stebėti ar organizmas nėra linkęs į alergiją. Teisingai pasirinkus vartojamą stevijos produktų kiekį, ne tik nepakenksite organizmui, bet ir suteiksite jam naudos. Stevija – stiprus antioksidantas, visiškai neturi kalorijų, bet yra pripildytas vitaminais B1, B2, selenu, fosforu ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Ar visi gali naudoti Stevia saldiklį?

Stevia saldiklis yra saugus, jei nepasireiškia alerginės reakcijos astrinių šeimos augalams. Stevijos tabletes ar miltelius naudoja netgi cukriniu diabetu sergantys asmenys, nes stevijos lapuose esantys steviozidai padeda reguliuoti gliukozės ir insulino kiekį kraujyje. Taip pat pastebėta, kad Stevija teigiamai veikia cholesterolį.

Vis dėlto, Stevijos nerekomenduojama naudoti besilaukiančioms ir maitinančioms moterims. Iki šių dienų nėra patvirtintas poveikis vaisiaus vystymuisi ir pieno gamybai.

Kokiu pavidalu vartoti steviją?

Stevija yra pakankamai universali, todėl jos pavidalų galite rasti pačių įvairiausių:

  • Kulinarijoje labiausiai paplitę stevijos lašai, nes juos lengva dozuoti ir atrasti skonių balansą.
  • Kavai, arbatai ar kitiems gėrimams saldinti galite rinktis stevijos tabletes, kurios būna supakuotos patogiose, net kelionėms tinkamose pakuotėse.
  • Cukraus granulių pavidalu yra parduodami stevijos milteliai, tačiau elgtis su jais reikėtų labai atsargiai, nes pusę šaukštelio gali atstoti net iki 200 g cukraus. Jei stevijos padauginsite – galutiniame gaminyje gali atsirasti kartus poskonis.
  • Jei norite pačio natūraliausio produkto, galite tiesiog plikyti džiovintus ar šviežius stevijos lapus puodelyje ir mėgautis šviežia, natūraliai saldžia „medaus žolės“ arbata.

Ar įmanomas stevijos auginimas namuose?

Taip, namuose stevijos augalą galima auginti. Sudėtingiausia auginimo dalis – augalo įsitvirtinimas žemėje. Pasirinkę kokybiškas stevijos sėklas, galite turėti šį prieskoninį daugiametį augalą tiesiog ant palangės virtuvėje.