2+2
2+2

Filtriniai kavos aparatai

Filtrai

Rodyti:

Filtrai
Kaina
Gamintojas
Kavos tipas
Kavos rūšis
Pupelių tipas
Kavos ypatybė
Skrudinimo lygis
Kavos regionas
Kavos kiekis
Paruošimo būdas
Kofeino pašalinimo metodas
SCA reitingas
Skonio gidas
Tipas
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Tipas
Tipas
Tipas
Valdymo tipas
Kapsulių tipas
Pieno sistemos tipas
Naudojamos kavos tipas
Kapsulių technologija
Kavamalės tipas
Šokolado tipas
Priežiūros priemonės tipas
Produktų tipas
Girnų tipas
Kavos aparatas naudoja
Grupių skaičius
Ruošiami gėrimai
Rekom. puod. skaičius per dieną
Pajungimas prie vandentiekio
Pupelių talpa
Girnų plotis
Kam skirta
Skirta
Girnų konstrukcija
Tinka
Programuojamas malimo laikas
Kiekis
Prekių ženklai
Spalva
Išsaugomi vartotojų profiliai
Išmanioji programėlė
Porcijų pasirinkimas kavoms su pienu
Porcijų pasirinkimas juodai kavai
Išsaugomi vartotojų receptai
Rūšis
Talpa
Gėrimo porcijų kiekis
Integruota kavamalė
Šilumos palaikymas iki
Kavinuko talpa
Puodelių pašildymo tipas
Arabikos porūšis
Gėrimo receptas
Šokolado rūšis
Ciklų skaičius
Gėrimai su pienu
Kavos kapsulėje
Manometras
PID temperatūros valdiklis
Vandens talpos dydis
Porcijos dydis
Pupelių talpų skaičius
Atskiras karšto vandens antgalis
Ekranas
Funkcijos
Papildomos savybės
Pieno talpos dydis
Ypatybė
Apdorojimas
Medžiaga
Produktų kiekis rinkinyje
Akcija

Apie filtrinius kavos aparatus

Filtriniai kavos aparatai ne tik nepraranda populiarumo, bet ir įsibėgėjus rūšinės kavos erai  populiarėja vis labiau. Būtent filtriniu būdu ruošiama aukščiausios kokybės kava dosniai ir iš karto kavos mėgėjui atskleidžia visą savo aromatų ir skonių puokštę. Geriant espresso kavą, kurią ruošia pusiau automatiniai ir automatiniai kavos aparatai, skonis skleidžiasi kitaip – jis sukoncentruotas į vieną – kelis gurkšnius, o visos skoninės natos juntamos po to išliekančiame poskonyje. Priešingai, gurkšnojant filtriniu būdu pagamintą kavą, visi kavos aromatai iš karto yra patiekti lyg ant delno ir skirti mėgautis ilgėliau. Iš tiesų, šio tipo kavos aparatai skirti mėgstantiems ilgus malonumus – jie ruošia didesnį kavos kiekį, geriamą gerokai didesnėmis nei espresso porcijomis.  

Filtriniai kavos aparatai dar vadinami lašeliniais arba tiesiog filtruotos kavos virimo aparatais. Kuo gi čia dėtas filtras“ bei „lašai”? Šiuos kavos aparatus sudaro vandens talpa, kaitinimo elementas, filtro laikiklis ir kavos ąsotis. Į vandens talpą įpilame vandens, į filtro laikiklį įstatome vienkartinį popierinį filtrą (esti ir modelių su įvairiausių medžiagų daugkartiniais filtrais), įberiame maltos kavos, įjungiame mygtuką ir kavos aparatas pakaitintą vandenį pila ant kavos. Prisigėręs kavos skonių ir aromatų skystis išlaša į po filtro laikikliu esantį ąsotį. Per maždaug 6 minutes turime visą ąsotį aromatingo kavos gėrimo!

Filtriniai kavos aparatai yra kompaktiško dydžio, jais lengva ir paprasta naudotis. Vienu kartu pagamintos kavos užteks visai šeimai ar draugų kompanijai, juos paprasta prižiūrėti, o kaina visiems prieinama (svyruoja tarp 37 – 350 eurų). Tad nekeista, kad jie tokie populiarūs! 

Koks yra geriausias filtrinis kavos aparatas? 

Jeigu jau nusprendėte įsigyti filtrinį kavos aparatą, jums tikriausiai kyla klausimas – o kuo visi šie modeliai skiriasi, į ką verta atkreipti dėmesį renkantis ir koks yra geriausias? Panagrinėkime kartu: 

Filtriniai kavos aparatai su integruota kavamale. Dauguma filtrinių kavų aparatų ruošia kavą iš maltos kavos. Tačiau populiarėjant šio tipo kavos ruošimo prietaisams, rinkoje atsirado ir modelių su integruota kavamale. Tai labai patogus dalykas, nes puikiausiai žinome, kad aukščiausios kokybės kava visada yra gaminama tik iš ką tik šviežiai sumaltos kavos. Tad pasirinkti filtrinį kavos aparatą su integruota kavamale yra labai išmintinga. Be to, šie kavos aparatai palieka galimybę gaminti kavą ne tik iš pupelių, bet ir maltos kavos. Todėl tai dar ir universalus pasirinkimas. 

Vandens talpos dydis. Rinkdamiesi kavos aparatą, atkreipkite dėmesį į vandens talpos dydį. Standartinė filtrinių aparatų talpa – 1.25 l, bet būna ir mažesnių bei didesnių. Priklausomai nuo įprastai gaminamo kavos kiekio, rinkitės vieną ar kitą modelį. Kavos aparatus pagal talpos dydį galite išsifiltruoti mūsų puslapyje. 

Porcijos dydis. Dauguma kavos aparatų turi tiesiog sugraduotas vandens talpas pagal porcijų skaičių – kiek įpilsite vandens, tiek ir bus pagaminta kavos į kavos ąsotį. Tačiau esti modelių, kurie siūlo papildomų patogių pasirinkimų: pvz., gaminti kavą tiesiai į savo puodelį ar gertuvę (pvz., kaip šis Braun modelis). 

Kavos ruošimo programos. Standartiniai filtriniai kavos aparatai turi tiesiog vieną kavos ruošimo programą. Funkcionalesni siūlo išbandyti ir kitų: pvz., Over Ice (gaminant šaltą kavą įdėjus ledukų į ąsotį), Cold Brew (šalto plikymo kava), Strong, Aroma +, Fast ir tt… Iš tiesų, visos šios programos skiriasi tarpusavyje vandens tekėjimo greičiu ir srauto pobūdžiu. Pagrindinė taisyklė: kuo lėčiau bėgs vanduo per kavą, tuo pagamintas gėrimas bus intensyvesnis. Kuo daugiau įvairių programų – tuo platesnės galimybės eksperimentuoti su kavos skoniais. 

Programuojamas ruošimo laikas. Dar viena naudinga ir mėgstama funkcija – programuojamas kavos ruošimo laikas. Jūs galite paruošti filtrinį kavos aparatą veikimui (įpilti vandens ir suberti kavą) bei užprogramuoti laiką, kada jūs norite, kad gėrimas būtų paruoštas. Pvz., galite viską paruošti iš vakaro ir užprogramuoti, kad kava būtų paruošta 7.30 ryto, kai įprastai jau esate pasiruošę gerti savo rytinę kavą. Šio tipo kavos aparatų galite rasti čia

Filtriniai kavos aparatai su termosiniu ąsočiu. Pagaminta į stiklinį ąsotį kava labai greitai pradeda vėsti ir keisti savo skonines savybes. Standartiniai filtriniai kavos aparatai turi būtent paprastą stiklinę talpą, kuri dar yra ir pakankamai duži. Tad jeigu mėgstate karštą kavą ir norite ilgaamžiško prietaiso, patariame rinktis kavos aparatą su nerūdijančio plieno ąsočiu, kuris turi termosinių savybių. Tokių kavos aparatų ieškokite čia

Šilumos palaikymo funkcija. Mėgstantys gerti kavą ilgėliau turėtų atkreipti į šilumos palaikymo funkciją turinčius filtrinius kavos aparatus. Ši funkcija leidžia pagamintą kavą palaikyti karštą dėl po ąsočiu esančios kaitinimo plokštės tam tikrą laiką: net iki 2 h (priklausomai nuo modelio). Tai gali būti patogu ilgesnių pusryčių, pietų, vakarienės arba susirinkimų metu. 

Atitinka SCA/ECBC reikalavimus. Filtriniai kavos aparatai skaičiuoja ne vieną dešimtmetį rinkoje ir daugelis kavos pasaulio profesionalų ilgą laiką turėjo ganėtinai kritišką nuomonę šių kavos ruošimo prietaisų atžvilgiu dėl pernelyg aukštos vandens temperatūros ir nereguliuojamo kavos ruošimo laiko. Jų manymu, tokiu būdu paruošta kava buvo sudeginta ir pernelyg karti. Tačiau besivystant kavos kultūrai, filtrinių kavos aparatų gamintojai bendradarbiaudami su geriausiais pasaulio baristomis sukūrė aparatus, kurie atitinka aukščiausius kavos ruošimo standartus. Šie kavos aparatai būna pažymėti SCA (Specialty Coffee Association) arba ECBC (European Coffee Brewing Centre) logotipais. Tai reikš, kad kava yra plikoma 92°C – 96°C ir ruošiama apie 4-6 minutes. Tokių kavos aparatų ieškokite čia

Integruotas kalkių nuosėdų šalinimo signalas. Dažniausia visų kavos ruošimo prietaisų gedimo priežastis – kalkių nuosėdos. Ir tiesa, kad labai dažnai apie kalkių nuosėdų šalinimo procedūrą mes visai pamirštame. Tad tokia funkcija kaip integruotas kalkių nuosėdų šalinimo signalas yra labai naudinga. Filtrinių kavos aparatų su šia funkcija rasite čia. 

Daugkartinis filtras komplektacijoje. Kaip jau minėjome pradžioje, dauguma filtrinių kavos aparatų veikia su papildomais vienkartiniais popieriniais filtrais. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad esti kavos aparatų, turinčių komplektacijoje daugkartinius filtrus. Informacijos apie tai ieškokite konkretaus modelio aprašyme. 

Kiti ypatumai. Atskiri filtriniai kavos aparatai gali turėti tik tiems modeliams būdingų įvairių naudingų funkcijų. Todėl rekomenduojame atidžiai skaityti atskirų modelių aprašymus. Pvz., modelis Joy Resolve „The Barisieur“ turi žadintuvo funkciją ir geba paruošti kavą iš karto jums pabudus. Dar vienas pavyzdys – filtrinis kavos aparatas Ratio „Six“, gebantis imituoti baristos darbą ir netgi turintis taip vadinamą „Bloom“ fazę, kai prieš kavos ruošimą papildomam kavos aromatui ir skoniui kava yra suvilgoma vandeniui ir jai leidžiama “sužydėti”. Apie tokias ypatybes kviečiame skaityti kiekvieno modelio aprašyme. 

Kaip ruošti kavą filtriniu kavos aparatu? 

Ruošti kavą filtriniu kavos aparatu labai paprasta ir ypatingų įgūdžių tam nereikia. Tereikia įpilti vandens į vandens talpą, įstatyti popierinį filtrą, įberti maltos kavos ir paspausti mygtuką. Atrodytų, kad viskas labai paprasta. Tačiau visgi svarbu žinoti keletą svarbių niuansų, kurie gali pakeisti kavos skonį. Panagrinėkime dažniausiai užduodamus klausimus: 

Kokį vandenį naudoti? Naudokite tik švarų ir šviežią vandenį. Idealu būtų naudoti filtruotą vandenį, nes šis lengviau sugeria kavos aromatines ir skonines savybes, todėl kava bus daug skanesnė. O ir kavos aparatas bus apsaugotas nuo kalkių nuosėdų.

Kokius filtrus naudoti filtriniam kavos aparatui? Svarbiausia, kad popierinis filtras tiktų jūsų kavos aparatui pagal dydį ir formą. Filtrų standartinis dydis yra 4-tas. Tokių popierinių filtrų galite rasti kone kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje. Visgi siūlome atkreipti dėmesį  į profesionalių filtrinių kavos aparatų gamintojų siūlomus filtrus, nes jie pagaminti iš specialaus popieriaus, kuris praleidžia būtent tik tam tikrą kavos aliejų kiekį. O būtent nuo to priklauso ir jūsų gėrimo skonis. Rekomenduojame profesionalius Moccamaster filtrus

Kiek kavos dėti į filtrinį kavos aparatą? Kiekvieno atskiro modelio instrukcijoje būna nurodytas rekomenduojamas kavos kiekis ir su dauguma modelių komplektacijoje rasite specialius matavimo šaukštelius. Kavos pasaulio profesionalai rekomenduoja naudoti 55 – 70 g kavos 1 l vandens. Tad pradėkite nuo švelnesnio ar stipresnio varianto pagal savo skonį ir eksperimentuokite. Juk svarbiausia, kad skanu būtų jums! 

Kokią kavą naudoti filtriniam kavos aparatui? Ruošiant kavą filtriniu būdu kava su vandeniu turi ganėtinai ilgą kontakto laiką. Būtent atsižvelgiant į šią priežastį, reikia rinktis tam tikro tipo kavą. Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į kavos skrudinimą. Kuo tamsiau paskrudinta kava, tuo ji lengviau ir greičiau atiduoda savo skonį. Tokio tipo kava yra skirta espresso ruošimo būdui. Jeigu tokią kavą paruošite su filtriniu kavos aparatu, ji gali būti nemaloniai karti ir intensyvi. Filtriniam būdui tinka vidutinio ar šviesesnio skrudinimo kavos. Ant kai kurių rūšinių kavos pupelių galite netgi rasti nurodymą, kad jos skirtos filtriniams aparatams ar įrankiams. Kalbant apie malimą – istorija panaši. Kuo smulkiau malta kava, tuo ji greičiau atiduoda savo skonį, tokia tinkama espresso kavai. Filtriniam ruošimui rinkitės vidutinio arba stambesnio malimo kavą. Filtriniams kavos aparatams tinkamos kavos rasite čia

Filtrinio kavos aparato priedai 

Aptarkime, apie kokius papildomus priedus verta pagalvoti, perkant filtrinį kavos aparatą. 

Kava. Be jokios abejonės, be kavos jūsų filtrinis kavos aparatas neveiks. Prieš tai buvusiame skyrelyje aptarėme filtriniams kavos aparatams tinkančią kavą pagal skrudinimą ir malimą. Мūsų papildoma rekomendacija: atkreipkite dėmesį į rūšinę kavą. Būtent rūšinė kava yra itin turinga savo aromatais ir skoniais, kurie kaip ant delno atsiskleidžia ruošiant kavą filtriniu būdu. Būtent šiuo būdu ruošiant kavą labai juntami ir kavos defektai, todėl labai svarbu pasirinkti kuo geresnės kokybės ir kuo šviežesnę kavą.  

Kavamalė. Skani kava – tai visuomet šviežia kava. Jeigu jūsų pasirinktas filtrinis kavos aparatas neturi integruotos kavamalės, primygtinai rekomenduojame įsigyti kavamalę ir malti kavos pupeles prieš kiekvieną ruošimą. Rinkitės filtriniams kavos ruošimo būdams pritaikytą kavamalę. Siūlomas malimo rupumas – vidutinis arba šiek tiek stambesnis. 

Svarstyklės. Jau minėjome, kad filtriniai kavos aparatai turi savo komplektacijoje matavimo šaukštelius maltai kavai. Bet jeigu naudosite kavamalę ir kavos pupeles, rekomenduojame įsigyti kavos svarstykles. Tokiu būdu galėsite sumalti būtent reikiamą kavos kiekį jūsų vienam kaovs ruošimui ir jį užfiksuoti. Juk jeigu rasite sau patinkantį receptą, galbūt norėsite jį kartoti vėl ir vėl. 

Puodeliai. Iš patogių ir gražių puodelių geriama kava yra visada skanesnė. Tad siūlome iš karto pagalvoti apie tinkamus puodelius ar netgi stiklines. Platų stilingų puodelių asortimentą rasite čia

Kaip prižiūrėti filtrinį kavos aparatą? 

Filtrinio kavos aparato priežiūra yra labai paprasta: 

Kalkių šalinimas. Kaip jau minėjome, kalkių nuosėdos – tai dažniausia visų kavos aparatų gedimo priežastis. Todėl rekomenduojame kas 100 kavos ruošimo ciklų arba mažiausiai kartą per 3 mėnesius atlikti kalkių nuosėdų šalinimo procedūrą. Tam naudokite tik kavos aparatams skirtą priemonę (įvairios kitos priemonės gali sugadinti kavos aparatą arba neefektyviai pašalinti kalkių nuosėdas). 

Kavos aliejų pašalinimas. Kava – labai aliejingas produktas. Ruošiant kavą reguliariai kavos aliejų paliktos apnašos susidaro ant kavos ąsočio sienelių ir filtro laikiklio. Todėl rekomenduojame bent kartą į mėnesį išvalyti ąsotį ir laikiklį nuo aliejų. Tam geriausiai tinka specialios valymo tabletės. Įdėkite tabletę į ąsotį, užpilkite vandeniu ir palikite 10-20 minučių. Po to prasklauskite švariu vandeniu. Tą patį padarykite su filtro laikikliu. 

Kavos aparato išorės priežiūra. Reguliariai nuvalykite kavos aparatą su šluoste. 

Filtrinių kavos aparatų žymiausi gamintojai 

Kavos Draugo asortimente rasite platų filtrinių kavos aparatų asortimentą. Siūlome tiek garsių buitinės technikos gamintojų gaminamų modelių: tai Bosch filtriniai kavos aparatai, Braun filtriniai kavos aparatai, Philips filtriniai kavos aparatai. Asortimente rasite ir kavos įrangoje besispecializuojančių gamintojų ir jų modelių: tai De’Longhi filtriniai kavos aparatai, Melitta filtriniai kavos aparatai (Melitta ypatinga tuo, kad prieš 100 metų pradėjo savo veiklą būtent uo filtrinių kavos aparatų ir specializavosi būtent tik juose), Sage filtriniai kavos aparatai ir Wilfa filtriniai kavos aparatai. Ypatingą dėmesį siūlome atkreipti į tik šio tipo kavos aparatus besispecializuojančius gamintojus: tai visame pasaulyje žinomi bei bene geriausiais laikomi Moccamaster filtriniai kavos aparatai, Ratio filtriniai kavos aparatai ir eksliuzyviniai Joy Resolve filtruotos kavos ruošimo prietaisai

Pabaigai 

Tikimės, jog šis straipsnis jums padėjo apsispręsti, koks filtrinis kavos aparatas jums tinkamiausias. Jei dar turite klausimų, kreipkitės į Kavos Draugo ekspertus – jie visada mielai jums padės visais su kavos ruošimu susijusiais klausimais. Paragauti kavos ir apžiūrėti filtrinių kavos aparatų kviečiame į mūsų salonus.

Skaityti daugiau