Alcohol coctails with coffee

Alkoholiniai kavos kokteiliai

Didieji kavos mylėtojai naudoja kavą ne tik rytais ir ne tik prie saldžių skanėstų. Kava vis dažniau tampa pagrindu mėsos marinavimui, įvairių kepinių gardinimui ir netgi kokteiliams – alkoholiniams bei energetiniams. Šiame straipsnyje rasite informaciją apie skaniausius ir populiariausius alkoholinius kavos kokteilius ir kokteiliams tinkamiausią kavą bei jos paruošimo būdus. Kiekvienas kokteilis – yra mažytė improvizacija, kuri gali tapti vakaro pagrindu ar subtilia vakarėlio dalimi. Tinkamos kombinacijos, puikiai paruošta kava ir kiti mėgstami ingredientai – tik tiek tereikia, kad vakaras „nusidažytų visom kokteilių spalvom“. O mes rekomenduojame išbandyti pačius populiariausius ir labiausiai pasaulyje pamėgtus kokteilius.

Airiška kava (ang. Irish coffee)

Irish coffee

Šis kavos ir airiško viskio kokteilis yra vienas iš seniausių alkoholinių kokteilių istorijoje. Jo atsiradimas siejamas su 1939-1940 metais, kuomet vieno Airijoje esančio oro uosto direktorius (Joshepas Sheridanas) ieškojo būdų sušildyti sušalusius ir pavargusius keliautojus. Pirmoji Airiškos kavos versija tonizuojanti ir šildanti – tik iš viskio ir kavos. Vėliau ji buvo papildyta šviežiai plakta grietinėle ir tapo ganėtinai kaloringu, bet labai populiariu alkoholiniu kokteiliu visame pasaulyje.

Šiam alkoholiniam kokteiliui jums reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 20 ml airiško viskio
  • 40 ml espresso kavos
  • 25 ml plaktos grietinėlės

Kad Airiška kava būtų tikrai šildanti – prieš gaminant kokteilį, sušildykite taurę ar stiklinę, kurioje gaminsite šį gėrimą. Tai galite padaryti tiesiog praskalaudami indą karštu vandeniu. Tuomet ant stiklinės dugno berkite šaukštelį

rudojo cukraus, pilkite viskį, kavą ir pamaišykite. Ant viršaus atsargiai purkškite arba šaukštu dėkite plaktą grietinėlę.  Patiekite gėrimą, kol jis dar stipriai šiltas.

Purvo nuošliauža (ang. Mudslite)

Mudslide

Nors šio kokteilio pavadinimas neskamba labai skaniai, jis tikrai yra vienas mėgstamiausių pasaulyje. Variacijų gali būti įvairių – recepte naudojama plakta grietinėlė gali būti plakama kartu su kitais ingredientais arba purškiama ant viršaus, o kavos pagrindui galima naudoti tiek šaltai brandintą kavą („Cold brew“), tiek atvėsusį espresso ar net kavos likerį.

Šiam kokteiliui jums reikės:

  • 30 ml kavos arba kavos likerio
  • 30 ml grietinėlės
  • 30 ml airiško grietinėlės kremo („Bailey‘s Irish cream“)
  • 30 ml degtinės
  • Ledukų

Suplakę visus ingredientus užpilkite juos ant stiklinėje paruoštų ledukų – kokteilis paruoštas. Taip pat galima visas sudedamąsias dalis plakti kokteilinėje kartu su ledukais. Svarbu, kad gėrimas būtų labai šaltas!

Espresso martinis (ang. Espresso martini)

Espresso martini

Labai paprastas, labai skanus, labai populiarus – tai trys apibūdinimai, kurie lydi šį kokteilį net nuo 1984 metų. Istorija teigia, jog šį „liesą“ martinį sukūrė pasaulyje žinoma manekenė, o jį paruošusiam barmenui taip patiko derinys, kad jis ėmė juo vaišinti baro svečius.

Šio alkoholinio kokteilio ingredientai:

  • 30 ml kavos (atvėsintos espresso arba šalto brandinimo)
  • 30 ml kavos likerio
  • 30 ml degtinės
  • Ledukų

Visus ingredientus supilame į plaktuvą ir intensyviai plakame iki vientisos masės. Galima keisti kiekį, tik svaebu laikytis proporcijų 1:1:1. Patariame kokteilį į stiklinę pilti per sietelį, kad į taurę nepatektų neištirpusių ledukų gabalėlių. Beje, jei pusę kavos likerio pakeisite 15 ml šokoladinio sirupo – gausite jau visai kitą gėrimą „Mocha espresso martini“ – saldesnį, bet lygiai tokį patį šaltą ir tonizuojantį.

Meduolinis espresso martinis (ang. Gingerbread espresso martini)

Gingerbread espresso martini

…Ir namai pakvimpa Kalėdomis bet kuriuo metu laiku! Šis kokteilis pasižymi ryškiu skoniu ir išskirtinai kvapniu aromatu. Sudedamųjų dalių kombinacija patiks tiems kavos mylėtojams, kurie vietoj pieniško šokolado renkasi meduolius, o įprastai naudojamus prieskonius vis papildo naujais skoniais – muskatu, imbieru, gvazdikėliais.

Šiam kokteiliui jums reikės:

  • 25 ml kavos (espresso arba šalto brandinimo „Cold brew“)
  • 10 ml meduolių skonio sirupo (galima keisti imbierinių sausainių ar cinamono ir čili skonio sirupais)
  • 15 ml grietinėlės
  • 40 ml mėgstamo džino
  • Truputėlio muskato pagardinimui
  • Ledukų

Kokteilinėje gerai suplakite ledukus, kavą, sirupą ir džiną. Per sietelį perpilkite turinį į martiniui skirtą taurę. Dar vėsioje, bet išplautoje kokteilinėje paplakite grietinėlę ir atsargiai užpilkite ją ant gėrimo viršaus. Kokteilį pagardinkite muskato riešuto drožlėmis ir būtinai patiekite šaltą. Šaltis, prieskoniai ir kava – neapsakomas jausmas jūsų gomuriui!

Kaip paruošti tinkamą kavą alkoholiniams kokteiliams?

Sutikite, jog skaniausių alkoholinių kokteilių paslaptis – skonių balansas. Rūgštumas, kartumas, saldumas – daug geresnį įspūdį palieka tuomet, kai yra subtiliai sumaišyti tarpusavyje. Gaminant kokteilius su kava labai svarbu, jog kavos ir pasirinkto alkoholio skonis būtų kuo neutralesnis ir neužgožtų kitų sudedamųjų kokteilio dalių. Ypatingo skonio, ilgo brandinimo ar specifinius poskonius turinčiais gėrimais verčiau mėgautis vienais. Kalbant apie kavą – galite rinktis tiek rūšines kavas, tiek kavos mišinius, svarbu tik tai, jog kavoje nebūtų dominuojančio vaisiškumo bei uogas ar vaisius primenančio rūgštumo. Tokie poskoniai itin skaniai atsiskleidžia kavos puodelyje, bet alkoholiniame kokteilyje prastai dera su kitais ingredientais.

Brazilija – laikoma viena iš „neutralios kavos“ sostinių. Gal dėl to, kad ši šalis yra didžiausia kavos eksportuotoja pasaulyje. Brazilijoje užaugintos kavos beveik neturi vaisinių natų, jose dominuoja karamelė, šokoladas ar riešutai. Visi šie skoniai į pupeles persiduoda iš gamtos, kurioje yra auginamos. Taip pat galite ieškoti kavos mišinių, kuriuose yra pupelės užaugintos Hondūre. Nepabijokite arabikos ir robustos mišinių. Tokie mišiniai pasižymi itin stipriai juntamu tikros kavos skoniu, kartais netgi kartumu. Beje, kuo robustos sudėtyje bus daugiau, tuo kartesnė bus kava, o kefeino joje bus taip pat gerokai daugiau. Tad kokteilių su tokia kava nederėtų padauginti, nebent tikrai žadate ilgai nemiegoti..

Kaip pasigaminti tinkamą kavą kokteiliams?

Cold brew

Nors kokteiliams siūlome rinktis neutralaus skonio kavą, vis dėlto ji neturi būti blanki. O kavos skonių paletė priklauso nuo pasirinktos kavos ir, be abejo, paruošimo būdo. Dažniausiai kavos ir alkoholio kokteiliuose yra naudojami du kavos gėrimai – šalto brandinimo kava („Cold brew“) ir tradicinis espresas (espresso).

Šalto brandinimo kavos paruošimas itin paprastas, o rezultatas puikai tinka tiek atsigaivinimui karštą vasaros dieną, tiek įvairių kokteilių gardinimui. Šiai kavai paruošti reikia 0,5 puodelio maltos kavos ir 1,5 puodelio vandens. Užpylę maltą kavą šaltu vandeniu, palikite ją šaldytuve bent 16 val. Tuomet perpilkite per sietelį ar marlinį audinį ir laikykite šaldytuve iki 10 dienų. Tokį kavos „paruoštuką“ galėsite panaudoti kokteiliuose, kai tik užsinorėsite. Turėkite mintyje, jog kofeinas yra vandenyje tirpi medžiaga, tad būtent taip paruošta kava šios stimuliuojančios medžiagos

turi itin daug. Patartina kavos koncentratą skiesti su vandeniu, ar kaip jau minėjome – naudoti jį kokteiliuose derinant su kitais gėrimais. „Cold brew“ kava pasižymi švelniu, saldžiu skoniu ir visiškai neturi rūgštumo.

Klasikinis itališkas espresso – tai greita ir paprasta kavos versiją, kurią galite pasigaminti kiekvienam kokteiliui atskirai. Verta žinoti, jog espresso vadinamas toks kavos gėrimas, kuriam yra sumalama apie 8-10 g kavos pupelių ir gaunamas 25 ml gėrimas. Šis kavos gėrimas nebus taip stipriai pripildytas kofeinu, bet bus itin intensyvaus skonio, todėl kavos pupeles reikėtų rinktis itin atsakingai. Su espresso paruoštas alkoholinis kokteilis bus itin aromatingas ir kava jame jausis labiau, nei paruoštame su „Cold brew“ tipo kava.

Kokteiliai su kava gali būti šildantys, vėsinantys, tonizuojantys ir dėl plataus kokteilių pasirinkimo itin mėgstami vakarėliuose. Jei norisi negalvoti apie kofeino kiekį ir nemigą po tokių linksmybių, visuomet įprastą kavą galima keisti kava be kofeino. Iš šios kavos kofeinas pašalinamas natūraliu būdu, tas didžioji dalis skonių ir aromatų išlieka. Remdamiesi mūsų rekomenduotais alkoholinių kokteilių su kava receptais, galite kurti ir derinti savo mėgstamus produktus. Taip pat galite rinktis derinius be alkoholio. Mūsų kolega Aidas rekomenduoja išbandyti kavos, toniko ir vynuogių sulčių derinį arba vasarą pajausti kavos, „Schweppes russchian“ ir arbūzų sirupo gaivą. Kokteiliams su kava nėra jokių apribojimų, o kiekvieną kartą pasirinkus naują kavą, kokteilis gausis vis kitoks!