1+1

Kavos aparatų nukalkinimas: viskas, ką turite žinoti

Kavos aparatu nukalkinimas

Jei paklaustumėte kavos aparatų ekspertų, kokia yra dažniausia kavos aparatų gedimo priežastis, turbūt visi vieningai atsakytų – kalkių nuosėdos. Jų žala kavos aparato detalėms dažnai yra nepataisoma. Kas kartą, kai klientas perka naują kavos gaminimo prietaisą, stengiamės paaiškinti, kokia yra taisyklinga kavos aparato priežiūra ir kokių veiksmų imtis, kad skania kava galima būtų mėgautis kuo ilgiau.

Ne veltui minime kavos skonį, nes užkalkėjusiu aparatu gaminama kava praranda didžiąją dalį gerųjų savybių (vanduo negali tinkamai prabėgti per kavą ir iš jos “sugerti” viso skonio). Jau net nekalbant apie faktą, kad kavos gaminimas tokiomis sąlygomis yra nesklandus ir problematiškas. 

Dažnai sulaukiame pastebėjimo, kad kavos aparatams galioja 24 mėnesių gamyklinė garantija ir bet koks gedimas šiuo laikotarpiu turėtų būti pašalinamas. Vis dėlto, elektros prietaisų, o tarp jų ir kavos aparatų, gamyklinė garantija galioja tik tuomet, kai juo yra naudojamasi pagal vartotojo instrukciją ir jis yra prižiūrimas pagal gamintojo rekomendacijas. Diagnostikos metu lengvai nustatoma, ar buvo laikomasi priežiūros instrukcijos – iš karto matosi, ar detalės yra pažeistos kalkių nuosėdų. Būtent dėl šios priežasties atsiradę kavos aparatų gedimai nėra laikomi gamykliniu broku ir už taisymą vartotojui tenka susimokėti. 

Be išsamaus paaiškinimo, kodėl nukalkinimą atlikti būtina, šiame straipsnyje rasite naudingos informacijos apie šios procedūros principus, tinkamiausias priemones ir dažniausiai daromas klaidas. Gausite naudingų patarimų, padėsiančių maksimaliai prailginti kavos aparato veikimo laiką. Sužinosite, kaip valymo procedūras atlikti paprasčiau ir greičiau, o kai kuriais atvejais netgi ir rečiau. 

Kas yra kalkių nuosėdos ir kodėl jos taip kenkia buitinei technikai?

kalkių nuosėdos

Jei pažiūrėtume į kalkes iš cheminės pusės – jos tėra magnio ir kalcio druskų mišinys. Būtent pagal šio junginio kiekį vandenyje yra nustatoma, ar vanduo yra kietas, ar minkštas. Minkštu vandeniu galime vadinti tokį, kurio 1 l yra iki 20 mg druskų. Kietu vanduo yra laikomas tuomet, kai druskų vandenyje yra 80-120 mg/l. Kokią žalą jos gali padaryti?

Jei laiku nėra atliekamas kavos aparato nukalkinimas, siaurėja vandens tekėjimo angos, dėl to pradeda lėčiau bėgti kava arba užsilaikęs vanduo, net ir pagaminus kavą, nenustoja varvėti (beje, tai pirmieji ženklai, nurodantys, kad jūsų kavos aparatui reikia nukalkinimo procedūros!). Taip pat dėl didelio kalkių kiekio ant įvairių vidinių kavos aparato dalių gali perkaisti mechanizmai ir tokiu atveju žala gali būti nebepataisoma. 

Atrodo paradoksalu, jog žmogaus organizmui šios medžiagos yra reikalingos ir specialiai vartojame maistą, kuriame gausu magnio ir kalcio junginių. Taip pat vartojame papildus, norėdami stiprinti nervinę sistemą ar širdies veiklą. Turbūt dėl šios priežasties kartais tenka išgirsti, jog kalkės nėra kenksmingos.

Vis dėlto žmogaus ir elektroninio prietaiso veikimo principas ypatingai skiriasi. Mūsų kūnas linkęs magnį ir kalcį įsisavinti, o štai ant metalinių, plastikinių ir kitų paviršių jos tiesiog nusėda ir kaupiasi. Būtent ši kaupimosi savybė ir sukelia daugiausia nepatogumų tiems, kurie nesirūpina nei kalkių prevencija, nei kalkių šalinimu. 

Kaip dažnai reikia nukalkinti kavos aparatą? 

Kaip dažnai reikia nukalkinti kavos aparatą

Kad atsakytume į šį klausimą, turime nustatyti naudojamo vandens kietumo lygį. Tam nereikia jo nešti į laboratorijas ar atlikti sudėtingus tyrimus. Kavos aparatais prekiaujančios specializuotos parduotuvės savo asortimente turi specialių lakmuso juostelių, kurios, kelias minutes palaikius vandenyje, parodo, kokio kietumo yra jūsų naudojamas vanduo.

Didžioji dalis kavos aparatų pirmojo įjungimo metu prašo nurodyti vandens kietumo lygį ir pagal tai parenka šios priežiūros procedūros dažnumą. Akivaizdu, kuo kietesnis vanduo ir kuo dažniau naudojatės kavos aparatu – tuo dažniau reikės nukalkinti kavos aparatą. Nukalkinimo procedūrą reikia atlikti nedelsiant, kai tik to paprašo kavos aparatas.  

Geriausia priemonė nuo kalkių – vandens filtrai 

Vandens filtras

Geriausia priemonė nuo kalkių – jų prevencija. Būtent specialus vandens filtras efektyviai apsaugo kavos aparatą nuo kalkių nuosėdų – šios tiesiog į jį nepatenka. Be to, vandens filtras tinkamai subalansuoja vandens sudėtį, kad šis, tekėdamas per kavą, sugertų visas geriausias jos savybes. Mažai kas susimąsto, kad kava, paruošta naudojant kietą vandenį, yra silpna ir nearomatinga. Kietas vanduo jau yra prisotintas įvairiausių medžiagų, todėl nebegali nieko sugerti į save.

Turintys įrengtas vandens minkštinimo sistemas turėtų patikrinti, ar vanduo nėra per minkštas, nes taip irgi gali būti! Jei vanduo per minkštas, kava gali atskleisti nepageidaujamą kartumą ar rūgštumą, kuris neturės nieko bendro su natūraliai kavai būdingu ir taip vertinamu vaisiškumu.

Kartais tereikia sureguliuoti mineralų ir kalcio lygį vandenyje, kad kardinaliai pakeistumėte kavos skonį. O lengviausia tai užtikrinti tiesiog naudojant būtent minėtus, specialius vandens filtrus. Dažnu atveju, net jei naudojamas filtras, kalkių susidarymo prevencijai kavos aparatas periodiškai prašo atlikti nukalkinimo procedūrą, tik jos periodiškumas būna kur kas retesnis. 

Kaip nukalkinti kavos aparatą? 

Kaip nukalkinti kavos aparatą

Automatiniuose kavos aparatuose nukalkinimo procedūra yra automatizuota. Tiesa, kuo kavos aparatas yra modernesnis, tuo procedūra yra paprastesnė ir greitesnė. Visgi visuose kavos aparatuose pats nukalkinimo principas yra beveik toks pats: vandens talpoje tam tikrame kiekyje vandens yra ištirpinama speciali nukalkinimui skirta tabletė arba į vandens talpą yra pilamas nukalkinimo skystis, kurį atskiedžia tam tikru kiekiu vandens. Prasidėjus nukalkinimo procedūrai šiuo vandens ir specialios priemonės mišiniu yra užpildoma visa vandens sistema – vanduo su tam tikromis pauzėmis išteka per kavos aparato piltuvėlius. Kai išteka visas mišinys, reikia gerai praplauti vandens talpą, pripildyti švariu vandeniu ir praskalauti visą vandens sistemą.  

Kavos aparatų nukalkinimo priemonės 

Kavos aparatų nukalkinimo priemonės

Labai svarbu, jog nukalkinimui būtų naudojamos specialios, būtent kavos aparatams skirtos nukalkinimo priemonės. Šios priemonės tinka sąlyčiui su maistu ir, net vandens sistemoje likus minimaliam šios priemonės kiekiui, nekenkia žmogaus organizmui bei neturi įtakos kavos skoniui. Be to, tik specialiai pritaikytos priemonės yra tokios cheminės sudėties, kad efektyviai pašalintų kalkes per kavos aparato nukalkinimo procedūros laiką. Čia itin svarbi yra koncentracija.

Jokiais būdais negalime naudoti namuose pasiruoštų natūralių acto ar citrinos rūgšties mišinių ar rinktis chemines priemones, kurios skirtos, pavyzdžiui, indaplovių ar skalbimo mašinų valymui. Pastarosios priemonės būna mažiau tirpios, nukalkinimo ciklas būna ilgesnis, todėl kavos aparato nukalkinimo laiko joms pasišalinti gali neužtekti. Be to, šios priemonės nėra pritaikytos sąlyčiui su maistu. 

Dažniausiai pasitaikančios kavos aparatų nukalkinimo klaidos

Dažniausiai pasitaikančios kavos aparatų nukalkinimo klaidos

  1. Netinkamas dažnumas. Kaip jau minėjome, įsigijus kavos aparatą, pirmiausia turėtų būti atliekamas vandens kietumo testas. Tas pats galioja persikėlus gyventi į naują gyvenamąją vietą. Net jei žmogus pats nejaučia, jog naudoja maistui kietą vandenį, kavos aparatui šis testas labai svarbus. Būtent pagal gautus testo rezultatus turi būti nustatytas vandens kietumo lygis kavos aparate, o pagal jį automatiškai bus parenkamas nukalkinimo procedūros dažnumas. Labai dažnai žmonės pamiršta arba nežino, kad reikia nustatyti vandens kietumą. Kavos aparate, pagal nutylėjimą, jis būna nustatytas ant pačio kiečiausio – todėl dažnai kavos aparato pirkėjas nustemba, kai vos po kelių savaičių kavos aparato naudojimo šis prašo nukalkinti, nors yra naudojamas itin minkštas vanduo. Reikia suprasti, kad kavos aparatas “nejaučia”, kokį vandenį jūs naudojate – jis parenka nukalkinimo procedūros dažnumą pagal nustatytą vandens kietumą. Dažnai įvyksta ir taip, kad žmogus yra įsitikinęs, jog jo naudojamas vanduo yra itin geras (kas neturi jokio ryšio su vandens kietumu ar minkštumu) ir nematavęs nustato minkščiausią vandens kietumo lygį. Po to tenka itin nustebti ir nusivilti, kai serviso darbuotojas praneša, kad kavos aparatas užkalkėjo. 
  2. Netinkamos nukalkinimo priemonės. Visiškai pritariame, jog actas ir citrinos rūgštis gali pašalinti kalkių nuosėdas nuo paviršių, tačiau netinkama jų koncentracija gali ne tik nepadėti, bet ir pakenkti. Pats nukalkinimo procesas trunka nuo 10 iki 25 min. priklausomai nuo kavos aparato modelio, todėl per silpnas koncentratas tiesiog nepašalins visų kalkių nuosėdų. Kadangi visa vandens sistema yra kavos aparato viduje, paprastai vartotojas to net neturi galimybės pastebėti. Jei koncentratas per stiprus – pasitaiko atvejų, kai kavos aparato dalys, ypatingai žarnelės, būna išgraužtos rūgšties ir jas tiesiog reikia keisti naujomis. Be to, tinkamai neišskalavus sistemos, visos medžiagos patenka į kavą. Esame ne kartą girdėję, kai po tokio savarankiško priemonių pasigaminimo, klientai skundžiasi rūgšties skoniu kavoje ir pačią procedūrą tuomet tenka kartoti kelis kartus, kol kavos aparatas pilnai išsivalo. 
  3. Vartotojo instrukcijos nepaisymas. Kartais reikia tiek nedaug, kad viską atliktume teisingai – tiesiog susirasti atitinkamą skyrių vartotojo instrukcijoje ir viską atlikti taip, kaip rekomenduoja gamintojas. Kai kurių gamintojų kavos aparatų nukalkinimas yra itin paprastas ir užteks jį atlikti vos vieną ar du kartus, kad išmoktumėte tai daryti visam gyvenimui. Kai kurių paprastesnių, mažiau automatizuotų kavos aparatų nukalkinimas reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio ir nuoseklių žingsnių – stebėti, kada pradeda mirksėti lemputė, reikiamu metu pasukti garus reguliuojančią sklendę ir pan. Tik iki galo tinkamai atlikus nukalkinimą, aparatas yra tinkamai išvalomas ir juo vėl galima gaminti pačią gardžiausią kavą.

Ką daryti, kad nukalkinimo procesą reikėtų atlikti kuo rečiau?

  1. Pasirinkti pakankamai minkštą vandenį, t.y. naudoti namų vandens minkštinimo sistemą arba kavos aparatui skirtą filtrą. Jei naudojamas vanduo minkštas, nukalkinimo procesai bus gerokai retesni, nei naudojant kietą vandenį.
  2. Jei aparatas yra naudojamas reguliariai visą dieną, nenaudokite automatinio kavos aparato išjungimo funkcijos arba ją nustatykite maksimaliai ilgiausiam laikotarpiui. Kiekvieną kartą, kai aparatą įjungiate, vyksta sistemos užpildymas vandeniu ir atitinkamai jį išjungiant – aparatas išsiskalauja. Kadangi nukalkinimo dažnumas priklauso nuo bendro kavos aparatu panaudoto vandens kiekio, kiekvienas prasiplovimas ir sistemos užpildymas yra skaičiuojamas į šį litražą. Būtent tai yra dažna priežastis, kodėl kavos aparatas nukalkinimo prašo dažnai, nors pačių kavos puodelių nėra pagaminama daug. 
  3. Reguliarus kavos aparatams skirtų vandens filtrų keitimas taip pat padeda nutolinti nukalkinimo procedūrą maksimaliam laikotarpiui arba visai jos išvengti. Kiek dažnai reikės atlikti nukalkinimą, kai yra naudojamas filtras, priklauso nuo kavos aparato gamintojo. Yra tokių modelių, kuriuose keičiant filtrą iš karto, kai to paprašo kavos aparatas, nukalkinimo atlikti nereikia visai. Taip pat yra tokių, kuriuos, naudojant filtrą, reikės nukalkinti tik po 8 filtrų pakeitimo. Tad filtro naudojimas naudingas ir norint išvengti kalkių susidarymo, ir norint kavos valymui skirti mažiau dėmesio. Žinoma, svarbu paminėti tai, jog visuomet rekomenduojame naudoti tik originalų gamintojo filtrą. Beje, atlikdami nukalkinimo procedūrą, nepamirškite prieš tai išimti vandens filtro! 

Skirtingų kavos aparatų nukalkinimas

Manome, kad kavos aparatas turi tarnauti vartotojui, o ne atvirkščiai. Dažnai klientai klausia, kokio kavos aparato priežiūra yra pati lengviausia. Jau minėjome ir tai visiškai nenuostabu – kuo modernesnis ir kuo aukštesnės klasės kavos aparatas, tuo lengviau jį prižiūrėti, nes visos programos bus maksimaliai automatizuotos, o jums tereiks sekti nurodymus spalvotame kavos aparato ekrane. Būtent tokius kavos aparatus rekomenduojame rinktis tiems, kas kasdien gamina daug kavos – juk tuomet ir nukalkinimo procedūrą reikės atlikti dažniau, taigi, svarbu, kad ji būtų maksimaliai patogi.

Kita vertus, nukalkinimo procedūra – tai nėra raketos paleidimas, todėl turint žinių ir žinant tam tikrus nukalkinimo procedūros niuansus, nukalkinimą atlikti galima itin paprastai ir greitai. Būtent apie skirtingų gamintojų kavos aparatų nukalkinimo ypatybes pasakojame toliau. 

Delonghi kavos aparatų nukalkinimas

Italų kompanijos De’Longhi automatiniai kavos aparatai yra vieni iš populiariausių. Kaip ir visi automatiniai kavos aparatai, šie turi integruotas automatines nukalkinimo programas. Priklausomai nuo kavos aparato modelio, nukalkinimo procedūra gali būti šiek tiek sudėtingesnė (jeigu kavos aparato ekranas nėra tekstinis ir reikia sekti simbolius) arba itin lengva (jeigu kavos aparatas turi spalvotą tekstinį ekraną). Pirmuoju atveju tiesiog reikia atidžiai sekti vartotojo instrukciją ir atlikti vieną po kito visus procedūros etapus. Puikiai žinome, kaip nesinori vartyti instrukcijų, o kartais jos ir nėra itin aiškiai parašytos, todėl nufilmvome vieno populiariausių visų laikų De’Longhi kavos aparato ECAM 22.110 nukalkinimo procedūrą. 

Delonghi kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite De’Longhi vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Nukalkinimo procedūros metu būtinai naudokite tokį vandens ir nukalkinimo skysčio kiekį, koks nurodytas kavos aparato instrukcijoje.
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate.
  • Jeigu reguliariai naudosite vandens filtrą, nukalkinimo procedūrą reikės atlikti gerokai rečiau.

Philips ir Saeco kavos aparatų nukalkinimas

Dar dviejų itin populiarių prekinių ženklų kavos aparatai – Philips ir Saeco – taip pat pasižymi itin paprastu nukalkinimo procesu. Šie kavos aparatai ypatingi tuo, kad naudojant juose specialius AquaClean vandens filtrus ir reguliariai juos keičiant (maždaug kas 3 mėnesius), nukalkinimo procedūrą reikės atlikti tik kas 5000 pagamintų puodelių.

Kaip ir minėjome straipsnio pradžioje, vandens filtras ne tik apsaugo kavos aparatą nuo kalkių, bet ir subalansuoja vandens skonį, kad jis tiktų kavai. O kai ateis laikas atlikti nukalkinimo procedūrą, tai padaryti bus labai paprasta.

Kad tuo įsitikintumėte, nufilmavome video, pristatantį, kaip nukalkinti vieną populiariausių kavos aparatų Saeco Xelsis.

Philips / Saeco kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate.
  • Jeigu reguliariai naudosite AquaClean vandens filtrą ir reguliariai jį keisite (maždaug kas 3 mėnesius), nukalkinimo procedūrą reikės atlikti tik kas 5000 kavos puodelių. 
  • Patariame visuomet turėti atsarginį vandens filtrą: jeigu nepakeisite vandens filtro laiku (kai aparatas to paprašo), kavos aparatas pereis į nukalkinimo režimą ir automatiškai prašys nukalkinimo procedūros, kurią reikės atlikti.

Melitta kavos aparatų nukalkinimas

Populiaraus vokiečių gamintojo Melitta automatiniai kavos aparatai jau pelnė itin patikimo automatinių kavos aparatų gamintojo vardą. Vokiška kokybė, preciziškumas, tikslumas, aiškumas atsispindi ne tik aiškiame kavos aparato meniu, bet ir itin paprastose ir aiškiose priežiūros programose.

Kavos aparatuose, turinčiuose tik ekranus su simboliais, reikės pasitelkti vartotojo instrukcijas (šios yra labai aiškios ir paprastos!), o turintys kavos aparatus su tekstiniais ekranais, galės tiesiog sekti nurodymus ekrane ir juos atlikti. 

Pristatome vieno populiariausių kavos aparatų Melitta Barista nukalkinimo procesą:

Melitta kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite Melitta vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate.
  • Jeigu reguliariai naudosite vandens filtrą, nukalkinimo procedūrą reikės atlikti gerokai rečiau.

Siemens kavos aparatų nukalkinimas

Dažnai galime išgirsti, kad brangiausias dalykas, kurio nuolat trūksta šiuolaikiniam žmogui – laikas. Būtent tai labai gerai suprato Siemens kavos aparatų gamintojai kurdami šių aparatų priežiūros programas.

Automatiniuose kavos aparatuose galime sutikti dviejų tipų programas – nukalkinimo ir valymo. Valymo programa – tai atskira programa, kurios metu yra išvalomi kavos riebalai ir likučiai iš kavos aparato ruošimo sistemos. Jos metu naudojamos specialios valymo tabletės, kurios dedamos į maltos kavos talpą arba tiesiai į kavos ruošimo mechanizmą.

Visi Siemens kavos aparatai turi abi šias programas. Bet taupant laiką jūs galite pasirinkti kombinuotą „Calc&Clean” programą – tuomet abi programas – ir nukalkinimo, ir valymo – atliksite vienu metu ir taip sutaupysite savo brangų laiką.

Pristatome video, kaip atlikti kombinuotą Siemens kavos aparato „Calc&Clean” programą: 

Siemens kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite Siemens vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate.
  • Jeigu reguliariai naudosite vandens filtrą, nukalkinimo procedūrą reikės atlikti gerokai rečiau.
  • Įsidėmėkite, kad Siemens kavos aparatuose nukalkinimo ir valymo procedūrą galite atlikti vienu kartu ir taip sutaupyti laiko.

Nivona kavos aparatų nukalkinimas

Nivona – tai dar vienas vokiečių gamintojas, garsėjantis itin inovatyviais kavos aparatų techniniais sprendimais. Visuomet, lygindami šiuos kavos aparatus su kitais, išskiriame puikų funkcionalumo ir kainos santykį. Mėgstame juokauti, jog šiuo kavos aparatu iš karto galės pradėti naudotis net tas vartotojas, kuris iki šiol nėra kavos aparato čiupinėjęs.

Žinoma, naudojimąsi šiuo kavos aparatu palengvina tai, jog didžiojoje dalyje modelių yra integruota vietinė kalba (kalba neina tik apie didžiąsias šalis ir populiariausias kalbas), tad suprasti, ką reikia padaryti, yra dar paprasčiau. Priežiūros programos yra visiškai automatizuotos – tereikia sekti nurodymus ekrane. 

Pristatome video, kaip nukalkinti kavos aparatą Nivona 930

Nivona kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite Nivona vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate.
  • Jeigu reguliariai naudosite vandens filtrą, nukalkinimo procedūrą reikės atlikti gerokai rečiau.

JURA kavos aparatų nukalkinimas

Daug rašėme apie tai, jog norėdami perprasti kavos aparato priežiūros ypatumus, turėsite vadovautis gamintojo parengta naudotojo instrukcija ir atidžiai stebėti kavos aparato rodomus signalus. Tiesa, Jura gamintojo kavos aparatai pasižymi itin vartotojui draugišku meniu valdymu (angl. user-friendly).

Dažnai  sklando mitas, jog tokių pasaulinių prekinių ženklų kaina yra „užkelta“ dėl žinomumo, tačiau mes esame įsitikinę, jog tai nėra tiesa. Kavos aparatų rinkoje kaina dažnai rodo atitinkamo modelio funkcionalumą, patikimumą, patogumą ir priežiūros paprastumą. Pavyzdžiui, naujausiame ir moderniausiame Jura Z10 modelyje, nukalkinimą atliksite be jokių popierinių instrukcijų, nes visus žingsnius, ką ir po ko daryti, matysite tiesiog aparato ekrane. Tad lyginant kavos aparatus tikrai verta atsižvelgti ne tik į kavos gėrimų įvairovę ar kainą, bet ir daugelį kitų dalykų, kurie maksimaliai supaprastina kavos aparato naudojimą ir jo priežiūrą.

Paminėsime ir tai, jog naujausiuose Jura kavos aparatuose integruota tokia išmani vandens sistema, jog automatiškai atpažįsta įdėtą vandens filtrą, o jį reguliariai keičiant, nukalkinimo atlikti visai neprašo. Visgi, jei laiku filtro nepakeitėte, tuomet profilaktiškai nukalkinimą reikės atlikti. Dėl šios priežasties visuomet rekomenduojame turėti atsarginį filtrą dar iki užsidegant apie pakeitimo poreikį nurodančiam simboliui. 

Pristatome video, kaip nukalkinti kavos aparatą JURA Z10:

JURA kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, būtinai išimkite JURA vandens filtrą (jeigu jį naudojate).
  • Įsitikinkite, kad išmatavote vandens kietumą su vandens kietumo juostele ir nustatėte jį kavos aparate (aktualu, jeigu nenaudojate vandens filtro).
  • Jeigu reguliariai naudosite ir laiku keisite vandens filtrą, kavos aparatas niekada neprašys nukalkinimo procedūros.

Ar reikia nukalkinti kapsulinius kavos aparatus? 

Kapsuliniai kavos aparatai sukurti tokiam kavos mėgėjui, kuris nori greitai ir paprastai mėgautis skania kava, nenori skirti daug vietos kavos aparatui ir nori skirti minimalų laiką kavos aparato priežiūrai. Net tirščių išmetimas ir tirščių dėžutės išmetimas tokiam vartotojui skamba sudėtingai.

Kadangi kapsulinis kavos aparatas yra toks nedidelis ir paprastas prietaisas, susidaro klaidingas įspūdis, kad jam visai nereikia jokios priežiūros. Tačiau visgi kapsulinis kavos aparatas turi vandens sistemą, o tai reiškia, kad šioje kaupiasi kalkių nuosėdos. Todėl būtina reguliariai nukalkinti visus kapsulinius kavos aparatus. 

Nespresso kavos aparatų nukalkinimas

Viena iš populiariausių kapsulinių kavos sistemų pasaulyje – Nespresso. Šie aparatai žavi moderniu dizainu, kompaktiškumu, itin minimalistiniu valdymu ir paprasta priežiūra. Nespresso kavos aparatai neturi ekranų, todėl yra valdomi mygtukais arba liečiant lietimui jautrius simbolius. Kai kuriuose kavos aparatuose nukalkinimo procedūra paleidžiama aktyvuojant specialų nukalkinimui skirtą mygtuką/simbolį, o kituose – paspaudžiant tam tikrą mygtukų kombinaciją. 

Pristatome video, kaip nukalkinti vieną populiariausių kavos aparatų Nespresso:

Nespresso kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Priklausomai nuo vandens kietumo ir kavos aparato naudojimo dažnumo, reguliariai nukalkinkite savo Nespresso kavos aparatą. Netgi naudojant minkštą vandenį, atlikite nukalkinimo procedūrą mažiausiai kartą per 3 mėnesius arba iš karto, kai tik pastebite, kad vanduo bėga lėčiau nei įprastai.
  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, nepamirškite ištuštinti panaudotoms kapsulėms skirtos dėžutės, nulašėjimo padėklo ir įsitikinkite, kad kapsulei skirtoje vietoje nėra palikta kapsulė.
  • Nespresso nukalkinimo proceso ypatumas: pirmojo ciklo metu naudoto skysčio mišinio iš karto neišpilkite – jį vėl reikės pilti į vandens talpą (žr. video).
  • Kadangi Nespresso kavos aparatuose nėra naudojami vandens filtrai – primygtinai rekomenduojame naudoti jau filtruotą vandenį (ne tik dėl kalkių nuosėdų, bet ir dėl geresnio kavos skonio). 

Dolce Gusto kavos aparatų nukalkinimas

Dar viena itin populiari kapsulinė kavos sistema – Dolce Gusto. Vienareikšmiškai galime pasakyti, kad pagrindinė ir bene vienintelė šių kavos aparatų gedimo priežastis – užkalkėjimas. Vėlgi, dėl tos pačios priežasties kaip ir su Nespresso kapsuliniais kavos aparatais – dažnai suklaidina šių kavos aparatų kompaktiškumas ir paprastumas, dėl kurių susidaro įspūdis, kad šių aparatų nukalkinti nereikia.

Dolce Gusto kavos aparatų nukalkinimo procesas yra panašus kaip ir Nespresso. Tačiau tam, kad atliktumėte visą procesą teisingai, turite atidžiai sekti ir gerai atlikti vieną po kito sekančius žingsnius. Žinome, kad ne visos vartotojų instrukcijos yra pateiktos labai aiškiai, todėl įsiklausėme į mūsų klientų poreikius bei parengėme populiariausių modelių nukalkinimo procedūrų video. 

Dolce Gusto kavos aparatų nukalkinimo ypatumai: 

  • Priklausomai nuo vandens kietumo ir kavos aparato naudojimo dažnumo, reguliariai nukalkinkite savo Dolce Gusto kavos aparatą. Netgi naudojant minkštą vandenį, atlikite nukalkinimo procedūrą mažiausiai kartą per 3 mėnesius arba iš karto, kai tik pastebite, kad vanduo bėga lėčiau nei įprastai.
  • Prieš atlikdami nukalkinimo procedūrą, įsitikinkite, kad kapsulei skirtoje vietoje nėra palikta kapsulė.
  • Dolce Gusto kapsuliniuose kavos aparatuose prieš nukalkinimo procedūrą vietoj kapsulių laikiklio yra įstatomas specialus šiai procedūrai skirtas laikiklis – nepamirškite jo įdėti, o po atliktos procedūros neišmeskite (jis yra daugkartinis!).
  • Kadangi Dolce Gusto kavos aparatuose nėra naudojami vandens filtrai – primygtinai rekomenduojame naudoti jau filtruotą vandenį (ne tik dėl kalkių nuosėdų, bet ir dėl geresnio kavos skonio).

Svarbiausi dalykai apie kavos aparatų nukalkinimą

Kaip jau minėjome šio straipsnio pradžioje, kalkių nuosėdos – tai didžiausias kavos aparatų priešas ir dažniausia jų gedimo priežastis. Kiekvienas kavos aparatų servisas patvirtins, kad tinkamai prižiūrimi kavos aparatai visuomet tarnauja ilgiau ir nereikalauja tokių didelių investicijų į jų remontą. Labai svarbu, kad nukalkinimas visuomet būtų atliekamas laiku, kai tik kavos aparatas to prašo, arba ne rečiau nei nurodyta gamintojo instrukcijose. Dažniausiai šis rekomenduojamas laikas yra ne ilgesnis nei 2-3 mėn. 

Itin svarbu žinoti, koks vanduo yra naudojamas, todėl tik įsigijus kavos aparatą ar pakeitus gyvenamąją vietą, iš karto reikėtų atlikti vandens testavimą. Vandens kietumo testai gali kainuoti vos kelis eurus ir atlikę juos, būsite tikri, kad tinkamai nustatote kavos aparato valymo parametrus, taip jį apsaugodami nuo galimos žalos. 

Puiki prevencija prieš kalkes yra specialūs kavos aparatams skirti vandens filtrai, kurie ne tik minkština vandenį, bet ir subalansuoja jį kavos ruošimui. Be to, laiku keičiant vandens filtrus, kavos aparato nukalkinimą galite nutolinti net kelis kartus arba visai šią procedūrą pamiršti, kaip, pavyzdžiui, naujausiuose Jura kavos aparatuose. 

Gamintojas instrukcijoje visuomet nurodo visus reikiamus atlikti žingsnius, kad kavos aparato nukalkinimas būtų atliktas tinkamai, todėl visuomet rekomenduojame ja vadovautis. Taip pat svarbu, jog būtų tinkamai parinktos nukalkinimo priemonės, nes jų koncentracija yra viena svarbiausių šiame valymo procese. 

Kavos Draugo parduotuvėse – tiek fizinėse, tiek internetu – rasite visų reikiamų priežiūros priemonių jūsų kavos aparatams. Jeigu abejojate, kokių priemonių reikia, arba abejojate, kaip teisingai atlikti priežiūros programą, Kavos Draugo konsultantai visada išklausys ir patars, o galbūt netgi ir video nufilmuos bei pasidalins.