1+1

Susipažink su Kavos Draugo pradininkais

Aurimas ir Vytautas
#draugai #Kava #kavos draugai #kavos pertraukėlė

Kalbiname Kavos Draugo įkūrėjus Aurimą ir Vytautą, du vaikystės draugus, kurių svajonė kavos pasaulyje tapo realybe. Viskas prasidėjo 2010 metais Lietuvoje, dviems draugams kartą besėdint palėpėje ir nusprendus įgyvendinti savo svajonę kavos industrijoje.

Kaip viskas prasidėjo ir kodėl būtent kava?

Aurimas: Dabar atrodo, kad viskas dėliojosi tiesiog savaime ir vyko labai natūraliai, lyg kitaip ir negalėjo būti.

Vytautas: Tuo metu buvome baigę bakalauro studijas ir įstoję į magistrantūrą, studijos ėjo į pabaigą ir buvome užsidegę kažką sukurti. Žinojome, kad norime išbandyti save prekybos srityje, o kavos pasaulis buvo labai artimas, nes Aurimo senelis ir tėtis ilgus metus dirbo su kava. Nusprendėme nuvažiuoti į kavos parodą su mintimi atsivežti į Lietuvą kažką naujo. Greitai atradome japoniškus filtriukus kavai, uždedamus ant puodelio, ir užsisakėme jų galybę. Kol juos gamino, pradėjome galvoti, ką čia dar galime nuveikti.

Aurimas: Kadangi tų filtriukų teko labai ilgai laukti, suradome vieną kavos aparatą (naudojantį kavos pagalvėles), per vieną naktį padarėme internetinį puslapį ir taip atsirado Kavos Draugas – nuo japoniškų filtriukų ir vieno kavos aparato.

Kurti verslą su giminaičiais ir geriausiais draugais nėra paprasta, tačiau jūs nuo vaikystės esate neišskiriami draugai ir dabar dar ir verslo partneriai. Kokia Jūsų draugystės ir bendradarbiavimo paslaptis?

Vytautas: Aš neišskirčiau atskirai draugystės ir verslo mūsų santykyje. Visa tai yra persipynę į vieną visumą – mes bendraujame praktiškai kiekvieną dieną.

Aurimas: Iš tiesų, daug kas sakė – ei, tikrai susipyksite. Aišku, visko būna, kaip ir kiekvienuose santykiuose. Tačiau mūsų požiūris: nesvarbu, kas beatsitiktų, svarbiausia nelaikyti nieko savyje, iš karto kalbėtis. Be to, viskas vystėsi ir vystosi tokiu greičiu, turime tiek daug veiklos, darbų, planų, kad tiesiog nėra kada pyktis.

Kaip pasikeitė kavos pasaulis nuo tada, kai pradėjote, ir jūsų nuomone, kur link mes keliaujame?

Aurimas: Žmonės vis labiau domisi kava ir ją atranda. Jiems nebeužtenka tiesiog paprastos kavos – svarbu, kokia ji, iš kur, kada paskrudinta. Žmonės nori atrasti naujus skonius, ieško kažko išskirtinio. Mes siekiame būti šios naujos bangos priekyje – nuolat ieškome naujų kavų, pristatome naujausius kavos ruošimo prietaisus, siekiame pirmieji pristatyti kavos pasaulio naujoves.

Vytautas: Mums pradedant vos vienas kitas turėjo kavos aparatą namuose, o dabar tai yra „ant bangos“. Žmonės nori kokybiškos geros kavos namie. Todėl vienas iš mūsų šūkių ir yra: „Už gerą kavą namie“.

yirgacheffeAr prisimenate, kada pirmą kartą paragavote kavos ir kokį įspūdį tai paliko?

Aurimas: Tai buvo labai seniai. Iš tiesų, mano senelis, tikras kavos mėgėjas, versdavo mane gerti kavą. Jis sakydavo – „kuo anksčiau pradedi gerti kavą, tuo mažesnė tikimybė susirgti meilės depresija“. Tuomet man buvo apie trylika metų ir, matyt, dėl to meilės depresija niekada nesirgau (juokiasi). O vėliau jau, besimokydamas Italijoje, susižavėjau italų espresso kavos kultūra. Mėgdavau, kaip ir visi italai, kelioms minutėms užsukti į bet kurią pakeliui esančią kavinukę ir išgerti tuos kelis magiškus kavos gurkšnius.

Vytautas: Mano pirmas netradicinės kavos bandymas įvyko būtent pas Aurimą namuose. Jis turėjo tokį, dar ir dabar labai gerai prisimenu, mėlyną Senseo kavos aparatą. Ir jau nuo tų laikų jis buvo labai geras pardavėjas! Jis surengė man tikrą šou – sako, žiūrėk, kaip paprasta viskas, įdedi kavos, paspaudi mygtuką, ir viskas! Paragavau – kava pasirodė itin lengva ir gero skonio, tuo metu dar pagalvojau, kad gerai būtų tokį įsigyti… Ir praėjus septyneriems metams pradėjome tuo patys prekiauti ir tai tapo mūsų gyvenimu.

Kaip namuose ruošiate kavą?

Vytautas: Aš namais laikau mūsų biurą, kuriame turime tris kavos aparatus ir visi yra skirtingų modelių ir su skirtingomis kavomis. Kadangi visą laiką esu darbe, todėl namuose turiu Nespresso kavos aparatėlį, kuris yra geriausias variantas mažai kavos geriančiam žmogui.

Aurimas: O aš palikęs savo pirmąjį mėlynąjį kavos aparatą, ilgai neturėjau jokio, kol prieš keletą metų, per vestuves, gavau dovanų naują. Dabar su žmona namuose turime Melitta automatinį kavos aparatą, kuris turi išskirtinę savybę – gali naudoti dviejų skirtingų rūšių pupeles. Todėl su žmona galime gyventi taikoje, nes ji gali mėgautis savo mėgstamomis kavos pupelėmis, kurios puikiai tinka pieniškoms kavoms, o aš savo – tobulam espresso.

Ypatingas kavos receptas?

Aurimas: Tiesiog geras espresso iš šviežiai skrudintų pupelių – daugiau nieko nereikia išradinėti.

Vytautas: Aš jaučiuosi labai evoliucionavęs šioje srityje (juokiasi). Prisimenant praeitį: prieš 10 metų gėriau filtrinio tipo kavą iš Senseo kavos aparato, į ją dėdavau daug šokolado miltelių, pieno, karamelės, net sunku dabar tai būtų pavadinti kava. Tuomet buvo kitas etapas: prasidėjus intensyvesniems darbams, reikėjo daugiau energijos ir į kavą žiūrėjau kaip jos šaltinį. Rinkdavaus beveik 100 % robustą – ji buvo karti, aštri, stipri, pats tas! O dabar mėgstu rūšines švelnesnio skrudinimo kavas, kuriose atsiveria plati skonio paletė.

Aurimas Vytautui: Kada paskutinį kartą gėrei užpiltinę kavą?

Vytautas: Beje, visai neseniai.

Aurimas: Aš pas močiutę neseniai gėriau, tai buvo labai smagu prisiminti. Pas močiutę šventas reikalas – bet kuri kava bus skani.

Kokia kava šiuo metu yra mėgstamiausia ir kodėl?

Aurimas: Jau kelerius metus iš eilės mano favoritas – rūšinė etiopiška „Yirgacheffe“. Jos skonis yra su niekuo nesulyginamas – nėra čia ką pasakoti, reikia ragauti:)

Vytautas: Per tuos metus, matyt, mes visgi supanašėjom, nes man irgi kurį laiką „Yirgacheffe“ buvo pati geriausia. Dabar atrandu vis naujus skonius, kaip „Maragogype“ ar „Kivu“. Kaip ir sakiau anksčiau, man patinka rūšinės kavos, kurios dažnai turi daugiau tos malonios rūgštelės, lengvo vaisiškumo. Aišku, dar viskas labai priklauso nuo nuotaikos. Skonio pajautimas labai stipriai susijęs su psichologija, emocijomis ir prisiminimais. Ir ta pati kava esant skirtingai būsenai suskamba visai kitaip. Todėl ir yra taip įdomu vis kažką naujo ragauti, atrasti, nesustoti ties kažkuo vienu.kivu-maragogype

Kas jums yra kava?

Aurimas: (ilga pauzė) Dabar jau ir darbas, ir gyvenimas. Vytai, padėk…

Vytautas: Kava – tai pirmiausiai uogos, suburiančios žmones įvairiomis prasmėmis. Pradėkime nuo pradžių: augantys kavamedžiai reikalauja daugelio žmonių dėmesio ir darbo, taip pat tai yra pragyvenimo šaltinis ir didžiulė pagalba skurdesnėms šalims (juk iš jų kava ir atkeliauja). Toliau seka ilga grandinė tų, kurie apdoroja kavą, skrudina ją, parduoda ir ruošia. Taigi iš vienos pusės, tai – tik puodelis kavos, bet iš kitos – jame slypi daugelio žmonių darbas. Tuos pačius kavos aparatus kuria dizaineriai ir technologai, gamina mechanikai, vėliau testuoja… Ir viskas dėl puodelio skanios kavos, kuria mėgausimės ir kuris pakvies bendravimui su kitais.

Žiemos švenčių metu daug kalbame apie svajones ir norus: kokie jūsų norai ir svajonės?

Vytautas: Neturiu grandiozinių svajonių, turiu norus, susijusius su kiekviena diena: kad suburtume pačią nerealiausią komandą – motyvuotą, draugišką, gerai nusiteikusią ir kad kiekvieną dieną galėtume drauge džiuginti klientus gera kava.

Aurimas: Iš tiesų, šiame Kavos Draugų kelyje, kaip ir kiekviename, yra įvairių nuopuolių ir pakilimų, ir mano noras – kad niekada nenuleistume rankų, nesustotume vidury kelio, eitume toliau, kas benutiktų. Taip pat noriu, kad visi Kavos Drauge dirbantys žmonės taip didžiuotųsi ir mėgtų tai, ką daro, kaip tuo didžiuojuosi aš. Tuomet mes kartu pasieksime bet kokius išsikeltus tikslus ir pasieksime pagrindinį – džiuginti kavos mylėtojus visoje Europoje.

Ko palinkėtumėte Kavos Draugo klientams, esantiems šiandien jau daugiau nei 10 rinkų?

Vytautas: Linkiu, kad ne tik svajotumėte, bet ir išdrįstumėte įgyvendinti savo svajones bei eitumėte per gyvenimą visuomet iškelta galva – tada rezultatas, bet kokiu atveju, ateis.

Aurimas: O siekti savo svajonių visuomet lengviau išgėrus geros kavos – tuo su malonumu ir džiaugsmu pasirūpinsime mes, Kavos Draugai.