1+1

Kaip derinti kavą ir šokoladą?

Kava ir šokoladas

Jei kas nors paklaustų, kas labiausiai dera prie kavos, neabejojame, kad pirmasis į galvą šovęs dalykas būtų šokoladas. Tikriausiai ne mums vieniems? Juk kava ir šokoladas kartu – tikras laimės užtaisas! Turbūt ne veltui taip dažnai per kavos pertraukėlę rankoje atsiranda gabalėlis šokolado, o konditerijos pasaulyje gausu įvairiausių kavos ir šokolado derinių.

Knygose ir internete galime rasti daug informacijos apie maisto ir vyno derinimą, nieko nestebina ir aukšto lygio restoranų siūloma paslauga priderinti vyną prie patiekalų. O ar žinote, kaip derinti mėgstamą kavą ir šokoladą? Panagrinėkime detaliau. 

Pagrindinės kavos ir šokolado derinimo taisyklės  

Kavos pakuotės, šokoladas ir kavos puodeliai

Kava ir šokoladas taip puikiai dera dėl to, kad kavos ir kakavos pupelės yra giminingos – abi yra tropinių augalų sunokintų vaisių sėklos, kurios praeina panašų apdorojimo ir paruošimo procesą: yra surenkamos, fermentuojamos, džiovinamos ir galiausiai skrudinamos. Šokoladas, kaip ir kava, turi daugybę skoninių savybių derinių – vienuose išryškėja vaisiškos ir uogiškos natos, kituose – sodrūs, kartoki skoniai. Įvairūs kavos ir šokolado deriniai gali atverti duris į dar neatskleistų skonių pasaulį. Kaip gi derinti šiuos skonius? Esti kelios derinimo taisyklės, į kurias verta atkreipti dėmesį: 

Panašumas. Derinimo taisyklė pagal panašumą teigia, kad tikslinga derinti panašaus intensyvumo ir panašią skonio paletę turinčius kavą ir šokoladą. Riešutinėmis ir kakavinėmis natomis pasižyminčios kavos derinamos su aitresniu juodu šokoladu. Vaisinių, uoginių ir gėlinių natų kupinos kavos derinamos su mažesnio intensyvumo šokoladu (mažiau kakavos turinčiu, pieniniu ar baltu) – šis gali būti be jokių priedų arba pagardintas vaisiais, uogomis ar gėlėmis. Prieskoninėmis natomis pasižyminčios kavos derinamos su kartesniu šokoladu, pagardintu čili pipirais ar kitais prieskoniais. 

Ryškus gali būti tik vienas. Ši derinimo taisyklė teigia, kad itin ryškią skonio paletę turinčius maisto produktus reikia derinti su švelnesnio skonio produktais, kurie dar labiau paryškins pirmuosius. Todėl ryškiais skoniais pasižyminti rūšinė kava geriausiais derės su klasikinio skonio šokolodu be jokių papildomų priedų, o egzotiškų skonių šokoladai bus skanesni geriant kavą, pagamintą iš kavos mišinių, kurie pasižymi neutralesne skonio palete. 

Jokių taisyklių. Trečioji taisyklė teigia, kad jokių taisyklių nėra ir viskas priklauso nuo jūsų skonio ir šios akimirkos įnorių. Juk svarbiausia, kad asmeniškai jums būtų skanu! 

Tiek teorijos, o toliau rekomenduojame konkrečius kavos gėrimų, kavos rūšių ir šokoladų derinius. 

Espresso ir tamsus tamsus šokoladas 

Kava, paruošta iš braziliško pupelių mišinio, itin dera su juoduoju šokoladu, sudėtyje turinčiu daug procentų kakavos. Čia puikiai tiks juodasis šokoladas su 99,6 % kakavos, o jei norisi šiek tiek daugiau tekstūros – pabandykite juodąjį šokoladą su kakavos drožlėmis. Skoniai geriausiai atsiskleis skanaujant espresso gėrimą – aitrus šokoladas puikiai dera su braziliškoje kavoje dominuojančiomis šokolado bei riešutų natomis.

Juoda kava ir ne toks juodas šokoladas 

Skonių palete turtinga rūšinė kava geriausiai dera su klasikinio skonio salstelėjusiu juodu šokoladu. Kavos Draugo patikrintas ir itin mėgiamas derinys – natūraliai prieskoninė Indonezijos Sumatros kava ir juodasis šokoladas su 70% kakavos.  Šiuo atveju geriausias kavos recepto pasirinkimas – „ilgesnė“ americano kava ar įvairiausiais filtriniais kavinukais paruoštas kavos gėrimas. 

Kava su pienu ir pieninis šokoladas

Tikriems smaližiams siūlome derinti pieniškus kavos gėrimus su pieniniu šokoladu. Gėrimams su pienu rekomenduojame intensyvesnio skonio arabikos arba arabikos ir robustos mišinius. Mūsų mėgstamiausias derinys: juodojo šokolado ir karamelės natomis atsiduodančios kavos pupelės ir pieninis šokoladas su saldžiomis ir gaiviomis braškėmis. Dieviškam apsalimui!  

Egzotiškų skonių mėgėjams

Kavos ir šokoladų rūšių pasaulyje rasite daugybę nestandartinių skonių derinių, o sudėjus juos kartu gausite tikrą skonių puotą – čia tereikia nebijoti eksperimentuoti. Taigi, patiems drąsiausiems siūlome išbandyti ryškiu aromatu ir skoniu išsiskiriančias rūšines kavos pupeles iš Etiopijos Yirgacheffe regiono su rožiniu šokoladu, pagardintu uogomis. O mėgstantiems gaivią citrusinę rūgštelę ir malonų kartumą rekomenduojame rūšines kavos pupeles iš Salvadoro su juoduoju šokoladu, pagardintu mėta.  Šias ypatingas kavas siūlome ragauti ruošiant pagal espresso arba filtrinės kavos receptus. Tebūnie skonių šventė!

Pabaigai

Kalbant apie kavą ir šokoladą, stereotipinis posakis „skirtumai traukia“ negalioja – šiuo atveju giminingų pupelių trauka nugali. Tad kitą kartą, kai užklups „noriu kažko saldaus prie kavos“ nuotaika, griebkite gabalėlį šokolado. Drąsiai eksperimentuokite su įvairiausiais deriniais ir mėgaukitės naujais skonių atradimais!