TOP kavos pasiūlymas

Pieno puta: kaip suplakti pieną namuose?

Pieno puta

Švelnioji latte su šilkinės tekstūros pieno puta ar klasikinė, natūraliai saldi, kreminė cappuccino – malonumas, kuriam neįmanoma atsispirti. Šiais kavos gėrimais su pienu dažniausiai mėgaujamės kavinėse ar restoranuose, į šių receptų ruošimo subtilybes palikdami gilintis profesionaliems baristoms. Bet kartais visgi sukirba mintis – o kaip gi namuose suplakti pieną cappuccino ar latte kavai?

Šiame straipsnyje trumpai pristatome pieno putos ir kavos draugystės istoriją, supažindiname su klasikiniais kavos su pieno puta receptais, pasakojame apie pienui plakti naudojamo pieno subtilybes. Galiausiai pristatome populiariausius būdus, naudojamus pienui suplakti namuose: nuo pačių paprasčiausių iki tam tikrų įgūdžių ir praktikos reikalaujančių. Ir netgi paruošėme jums keletą pamokėlių, padėsiančių išbandyti piešimo pieno puta meną, žinomą kaip latte art. Perskaitę straipsnį, pasiruoškite raitotis rankoves ir praktikuotis – saldi, švelni, kreminė pieno puta to tikrai verta!

Pieno puta ir kava – tik XX a. gimęs derinys 

Cappuccino

Nors šiandien pieno ir kavos derinys atrodo mažų mažiausiai įprastas, taip buvo ne visada. Pradžioje po arabų šalis plitęs kavos gėrimas buvo vertinamas ir mėgstamas dėl savo intensyvaus skonio. Ir tik kavai plintant po Europą XVII a. ji pradėta derinti su pienu – gal dėl to, kad europiečiai nebuvo pratę prie itin aštrių ir intensyvių skonių bei norėjo sušvelninti kavos gėrimo aštresnį skonį. Tačiau tai dar vis buvo tiesiog pienas, o ne pieno puta. 

Kaip ir daugelis su kava susijusių išradimų, plakto pieno idėja užgimė Italijoje. Ją 1938 m. pristatė italas Achille Gaggia, Milane turėjęs kavinę. Šiek tiek patobulinęs savo espresso kavos aparatą, vietoj šalto pieno jis pradėjo siūlyti klientams kavą gardinti šilta, puria pieno puta. 

Po kelių metų prasidėjęs karas kiek pristabdė kavos gėrimų su pienu populiarėjimą, tačiau iškart po jo Italijoje užgimė cappuccino era. Būtent tada ir susiformavo tradicijos bei taisyklės, kaip ir kada turi būti ruošiama kava. Dauguma jų aktualios iki šiol. Pavyzdžiui, Italijoje cappuccino kava yra geriama tik iki 11 valandos ryto. Norint šio gėrimo paskanauti vėliau būtų tas pats, kaip italo akivaizdoje prie picos paprašyti kečupo ar į puodą dėti perlaužtus spagečius. Dauguma tokių juokingų kavos įstatymų neištrūko toliau Apeninų pusiasalio, tačiau patys receptai – kavos ir pieno proporcija puodelyje, pieno putos tekstūra – tapo standartu visame pasaulyje. 

Kavos gėrimų receptai su pienu 

Kavos gėrimų su pieno puta receptai

Bene visi esame girdėję tokius kavos gėrimų receptų su pienu pavadinimus kaip cappuccino, latte, espresso macchiato ir t.t., tačiau retai kas žino, kuo gi skiriasi šie visi gėrimai. Visi jie yra gaminami espresso pagrindu, vienintelė sudedamoji dalis, kuri skiriasi – pienas. Būtent jo kiekis ir putos storis skiria šiuos kavos gėrimus vienus nuo kitų. Nors šiandien gėrimų receptų su pienu yra nesuskaičiuojama galybė, šiame straipsnyje pristatome klasikinius. 

Cappuccino

Jau minėjome, kad daugumai italų cappuccino kava yra išskirtinai pusryčių gėrimas, geriamas tik iki 11 valandos ryto. Tačiau šiandien ši klasikinė pusryčių kava yra populiari visame pasaulyje ir geriama bet kuriuo paros metu. Anot cappuccino mėgėjų, būtent šioje kavoje yra tobulas kavos ir pieno santykis. 

Šį gėrimą sudaro trys komponentai po trečdalį. Todėl norėdami išsirinkti tinkamiausią puodelį cappuccino kavai, rinkitės tą, kuriame viena espresso porcija sudarys vieną trečdalį puodelio. Likusius du trečdalius po lygiai dalinasi šiltas pienas ir pieno puta. Cappuccino temperatūra neturėtų viršyti 65 laipsnių. Klasikinėje šio gėrimo versijoje aplink putą turėtų būti kavos žiedas, kuris užtikrina, kad gerdami, sriūbtelsite vienodą kiekį visų trijų komponentų. Norintiems stipresnės kavos, galima pilti ir du espresso, tiesa, tada kiek išsikreips proporcijos. Tačiau tik taip užtikrinsite, kad pro pieno užsklandą labiau “prasikals” espresso tvirtumas. 

Latte 

Dar vienas klasikinis italų pusrytinis kavos gėrimas su pieno puta, savo skoniu švelnesnis nei cappuccino dėl didesnio pieno kiekio. Latte kavą sudaro espresso, beveik pilnas puodelis ar stiklinė šilto pieno ir vos centimetras pieno putos. Gėrimo temperatūra turėtų būti apie 70 laipsnių. Na, o aukščiausio lygio latte turėtų būti papuošta iš putos sudėliotu paveikslėliu (to mokysimės šiek tiek vėliau!).  

Latte macchiato

Tai dar viena latte variacija – šio gėrimo sudėtis ir receptas yra identiškas latte kavai, tačiau gamindami latte macchiato pirmiau turite pilti pieną, o tik tada espresso. Tai lemia, kad kavos viršus yra baltos spalvos ir nesusimaišęs su espresso puta. Dėl šios priežasties latte macchiato atrodo silpnesnė kava nei latte

Espresso macchiato 

Dar vienas klasikinis itališkas kavos receptas su pieno puta. Žodis “macchiato” itališkai reiškia “pažymėtas”. Ir iš tiesų šioje kavoje espresso kava yra “pažymėta” keliais šaukšteliais pieno putos, kuri suteikia kavai saldumo. Ruošdami espresso macchiato, paruošiame vieną espresso porciją ir į puodelio centrą uždedame kelis šaukštelius pieno putos. Espresso crema turėtų nusistumti į šonus ir suformuoti tokį patį žiedą kaip ir cappuccino kavoje. Beje, šį kavos gėrimą dažnai vadina tiesiog macchiato

Flat white

Iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilęs kavos gėrimas pastaraisiais metais užkariavo kavos gėrimų su pienu sceną. Šiame kavos gėrime pienas ir kava yra lygiaverčiai partneriai – pieno ir kavos proporcija: 50/50. Pasaulyje sutinkama daugybė šio gėrimo interpretacijų. Tačiau populiariausia yra espresso (gali būti dvigubas ar net trigubas – užpildantis pusę puodelio) ir šiltas pienas, su kuo mažiau putos. Tokio gėrimo temperatūra turėtų būti apie 70 laipsnių, tačiau gali būti ir karščiau, kadangi didesnis pieno kiekis gali kaip mat atvėsinti kavą. Flat white, kaip ir latte, dažnai puošia pieno puta piešti meno kūriniai. 

Geriausias pienas pieno plakimui

Geriausias pienas pieno plakimui

Šia tema galima būtų parašyti visą mokslinį traktatą – ir mes tikrai nejuokaujame! Kavos gurmanai, specialistai ir baristos iki smulkiausių detalių nagrinėja įvairiausių pieno rūšių sudedamąsias dalis, jų įtaką pieno plakimui bei visą pieno plakimo procesą. Netgi ieško karvių rūšių, kurių duodamas pienas labiausiai tiktų! Kad ir kaip tai būtų įdomu, suprantame, kad tikriausiai tam tikros karvės rūšies neieškosite. Todėl tiesiog pateikiame tam tikras gaires: 

Pieno riebumas. Galite plakti bet kurios rūšies pieną – nenugriebtą, pusriebį ar visiškai nugriebtą. Jie visi susiplaka, tačiau skirsis skonis ir tekstūra. Kuo mažiau riebumo – tuo lengviau pieną suputoti, “iškelti” putą (tam yra priežasčių, susijusių su baltymų ir riebalų “santykiais” plakimo metu). Todėl dažnai pradedantiesiems baristoms siūloma pradėti savo bandymus su pusriebiu ar liesesniu pienu. Tačiau jo skonis yra “sausesnis” ir puta “traškesnė”. Nenugriebtas pienas plaksis šiek tiek sunkiau, reikės įdėti daugiau pastangų, bet pieno puta bus tobulo saldumo ir kreminės tekstūros. Profesionalūs baristos beveik vienareikšmiškai sutinka, kad tobuliausia pieno puta susiplaka iš natūralaus nenugriebto pieno (3,5 – 4 % ir kartais netgi daugiau riebumo). Taip taip, riebu, galbūt nesveika, bet kaip skanu! 

Baltymai. Iš tiesų, pieno riebumas labiau susijęs su pačiu pieno skoniu ir tekstūra, o būtent baltymai yra susiję su putos iškėlimu. Baltymų kiekis turėtų būti ne mažesnis nei 3,0 g / 100 g. Dauguma parduotuvėse parduodamų pieno rūšių atitinka šį rodiklį.  

Pieno temperatūra prieš plakimą. Labai svarbu, kad pienas prieš plakimą būtų šaltas (ką tik ištrauktas iš šaldytuvo). Šiltame piene baltymai pradeda skaidytis ir sunkiau bus suplakti pieną. 

Pieno šviežumas. Kuo pienas šviežesnis, tuo lengviau plakasi. Ir jokiu būdu tik nesugalvokite nepanaudotą pieną plakti antrą kartą – nieko nesigaus (vėlgi čia kalti suirę baltymai). 

Apie augalinį pieną. Augalinį pieną – avižų, sojų, migdolų, kokosų ar kitų riešutų – taip pat galite naudoti putos plakimui. Tačiau ne visi jie suformuoja itin gerą pieno putą – dažnai ji būna ne tokia tolygi ir “stabili” kaip karvės pieno. Visgi, anot baristų, geriausiai plakimui tinka avižų gėrimas (kalbant apie augalinį pieną), nes turi pakankamai baltymų ir riebalų, todėl jo skonis ir tekstūra labiausiai primena nenugriebtą karvės pieną. Tiesa, puta nesilaiko taip ilgai. Daugiau įžvalgų apie augalinį pieną ir kavą esame aprašę šiame straipsnyje.

Taigi, putą suplaksite iš bet kokio pieno, netgi augalinio. Skirsis putos skonis, tekstūra ir stabilumas. Svarbiausia, kad pienas būtų kuo šviežesnis ir šaltenis (šaldytuvo temperatūros). Na, o jeigu norite plakti pieną kaip barista ir bandyti latte art, rinkitės kuo riebesnį ir baltymingesnį pieną – šis ne tik suputos, bet ir bus idealios tekstūros bei saldumo. 

Idealiu atveju naudokite pieną, skirtą baristoms – tokių vis daugiau pasirodo rinkoje. 

Kaip suplakti pieną kavai namuose?  

Dabar, kai jau susipažinome su pagrindiniais kavos gėrimų su pienu receptais bei išsiaiškinome, kokį pieną naudoti, pereiname prie pieno plakimo. Nors tobuliausią rezultatą užtikrinantis pieno plakimo būdas yra profesionalus garų vamzdelis (jį pasiliekame straipsnio pabaigai), be jo, yra ir kitų, paprastesnių ir mažiau įgūdžių reikalaujančių būdų, kurie taip pat leis pasiekti, kad geriama kava būtų padengta šilta, kreminės tekstūros pieno puta. Žemiau aptarsime pieno plaktuvus – jų tipus ir esminius skirtumus.

Rankinis pieno plakiklis 

Jų yra kelios rūšys, tad pradėkime nuo paprasčiausio. Tai kokteilinę primenantis sumaunamas indas. Įpylę reikiama kiekį pakaitinto pieno ir sandariai uždarę indą, tiesiog purtykite, kol susidarys standi puta. Didžiausias šio plakiklio minusas, kad turite naudoti jau iš anksto pašildytą pieną ir negalite reguliuoti putos kiekio. Bet didžiausias pliusas tas, kad tą patį indą galėsite panaudoti gamindami pinakoladą ar kitą kokteilį. 

Šiek tiek pažangesnė rankinio plakiklio versija primena sumažintą sviesto mušyklę. Į indelį pripilkite pieno ir uždėkite dangtelį. Jo viršuje yra rankenėlė, kurią kilnodami viduje judinsite per visą indelio plotą esančią pertvarą. Greitai kartodami šį judesį, pieną priversite suputoti. Tuo pačiu principu putą galite pasigaminti ir french press kavinuku. Tiesa, pieną vis dar turite naudoti iš anksto pakaitintą.

Trečioji rankinio plakiklio versija yra tarsi elektrinis kiaušinių plaktuvas. Dažniausiai toks plakiklis turi jungiklį, leidžiantį nustatyti greitį, kuriuo suksis apačioje esanti spyruoklė. Tai patogu norint reguliuoti plakto pieno konsistenciją.

Automatinis pieno plaktuvas

Automatinis pieno plakiklis JURA

Antrasis pieno plaktuvų tipas – automatiniai pieno plaktuvai. Priešingai nei į rankinius plakiklius, į šiuos galite pilti šaltą pieną, kurį pašildys pats prietaisas. Be to, galėsite rinktis net iš kelių temperatūros lygių. Kai kurie iš jų ne tik paruošia plaktą ar neplaktą karštą pieną, bet ir šaltą pieno putą. Pastarasis ingredientas itin populiarus ruošiant įvairius kokteilius. Rinkdamiesi tokį plaktuvą, atkreipkite dėmesį, kad indą pienui būtų galima plauti indaplovėje – tokį plakiklį bus patogiau prižiūrėti. 

Automatiniai kavos aparatai su pieno sistema 

Dar vienas būdas paruošti pieno putą namuose – įsigyti automatinį kavos aparatą su pieno sistema. Juo naudodamiesi automatiškai paruošite kavą, o galbūt netgi ir mėgstamą gėrimą su pienu vienu mygtuko paspaudimu. Viskas priklauso nuo integruotos pieno sistemos automatizavimo. Jeigu esate kavų su pienu mėgėjas, būtinai atkreipkite dėmesį į kavos aparato pieno sistemos tipą. 

Garų vamzdelis 

Garų vamzdelis

Kai kurie automatiniai kavos aparatai turi garų vamzdelį, kuriuo turite pieną suplakti atskirai, o vėliau jį supilti į pagamintą kavą. Nors garų vamzdeliu kava gaminama ir kavinėse, ant automatinių aparatų esantis vamzdelis dažniausiai nėra toks galingas, kad leistų pilnai valdyti pieno plakimą. Dėl šios priežasties tokiu būdu gaminamas pienas yra itin purus ir labiau tinka cappuccino kavai. Mat nevaldomas procesas neleidžia valdyti nei putos kiekio, nei pieno tekstūros. Nepaisant to, šio tipo plakiklis puikiai tiks tiems, kam svarbiausia, kad pienas būtų šiltas ir su puta. 

Pusiau automatinis plakiklis

Pusiau automatinis plakiklis

Dalis automatinių kavos aparatų turi taip vadinamą pusiau automatinę gėrimų su pienu ruošimo sistemą. Pieną jie gamina automatiškai – pieno plakiklis turi žarnelę, kurią įmerkiate į pieno pakelį ar indą su pienu, ir aparatas išleidžia pagamintą pieno putą tiesiai į puodelį. Vienintelis “kabliukas” yra tas, kad ši sistema nėra sujungta su kavos piltuvėliu, todėl išplaktą pieną turite pilti į atskirai pagamintą kavą, arba į puodelį su pienu gaminti kavą. Šis variantas puikiai tinka tiems, kas geria kavą su pienu ne taip dažnai, bet visgi nori tai daryti maksimaliai komfortiškai. 

Automatinė pieno plakimo sistema 

JURA ir pieno puta

O štai komforto ir skanių kavos gėrimų su pieno puta mėgėjams siūlome rinktis automatinius kavos aparatus su automatine pieno sistema. Ši gali būti su integruota pieno talpa arba prie kavos piltuvėlio jungiama pieno žarnele. Tokie kavos aparatai suteikia galimybę ruošti gėrimus su pienu vienu mygtuko paspaudimu: nuo cappuccino iki latte macchiato. O kaip gi pati pieno putos kokybė? 

Šioje kavos aparatų kategorijoje išsiskiria šveicariški JURA kavos aparatai, ruošiantys pieno putą, prilygstančią profesionalaus baristos ruoštai putai. JURA inžinieriai išsprendė kavos aparatų automatinėms pieno sistemoms būdingą problemą – pernelyg stambias putas. Jie sukūrė “smulkių putų technologiją” (fine foam technology). Kelis atskirus skyrius turinčiame pieno plakiklyje pirmiausiai pienas yra maišomas kartu su oru taip suformuojant pieno putą. O tuomet slėgio pagalba yra pašalinami dideli pieno burbulai, kad pieno puta būtų maksimaliai smulki, tolygi ir primintų aksominę tekstūrą. Visai taip pat kaip tai daro barista plakdamas pieną! Tokią pieno putą galite netgi dekoruoti šokoladu ar kitais priedais. 

Dar vienas svarbus momentas – pagaminus tobulos tekstūros ir saldumo pieno putą, nereikės valandą gremžti pieno likučių nuo neprieinamų pieno sistemos vamzdelių ir angų. Visų pirma, dėl to kad jos prieinamos, ir antra, dėl to, kad JURA kavos aparatuose yra integruotos automatinės pieno sistemos skalavimo ir valymo programos. 

Todėl jeigu esate komforto ir skanių gėrimų su pienu mėgėjas bei galvojate apie automatinio kavos aparatą įsigijimą, rekomenduojame rinktis JURA kavos aparatus

Kaip naudojantis automatine pieno plakimo sistema pagaminti tobulą putą?

Pirmiausiai naudokite tik šaltą pieną (šaldytuvo temperatūros) – taip užtikrinsite, kad kavos aparatas pieno neperkaitins bei išvengsite pernelyg daug “burbulų”, kartumo ir putos kietumo. 

Antra – nors pieną išplaksite iš bet kokio pieno, netgi augalinio, tačiau visgi norint suplakti skanią ir saldžią pieno putą, rinkitės riebesnį pieną (2,5 – 3,5 % riebumo).

Trečia – nors gamintojas nustato kavos gėrimo proporcijas, nebijokite eksperimentuoti ir keisti jų, ieškodami jums skaniausio varianto. Todėl keiskite kavos santykį su pienu ir reguliuokite pieno temperatūrą (beje, kai kuriuose JURA kavos aparatuose galite rinktis net iš 10 pieno ir pieno putos temperatūros lygių!) pagal savo skonį. Be to, visuomet galėsite grįžti prie gamintojų nustatymų atkurdami parametrus. 

Profesionalus garų vamzdelis 

Profesionalus garų vamzdelis

Ir pagaliau paskutinysis pieno plakimo būdas – profesionalus garų vamzdelis, kokį sutinkame ant pusiau automatinio kavos aparato. Tokio, kokį matome kone kiekvienoje gerą kavą ruošiančioje kavinėje ir kurį turi ir kai kurie namams skirti pusiau automatiniai kavos aparatai, o būtent apie geriausius pastaruosius detaliau galite paskaityti šiame mūsų įraše. Tai galingi garų vamzdeliai, kurių pučiamas garas gali siekti net ir 120 laipsnių (būtent ši temperatūrą nusako garo stiprumą). Priklausomai nuo modelio toks vamzdelis gali turėti skirtingą skylučių skaičių. Kuo jų daugiau – tuo lengviau kontroliuojamas pieno plakimo procesas (tačiau dažniausiai jų skaičius neviršija keturių). Plakdami pieną šiuo būdu galite išplakti tikrai pačią tobuliausią pieno putą visomis prasmėmis (geriausio skonio ir tekstūros). Bet kad tai pavyktų, turėsite įdėti šiek tiek pastangų ir pasiraitoti rankoves praktikai (bei sugadinti ne vieną litrą pieno). 

Kai suplakti pieną su profesionaliu garų vamzdeliu it barista? 

Kaip suplakti pieno putą namuose kaip baristai?

Lygiai taip pat kaip žmonės ginčijasi, ar Formulėje 1 daugiau darbo atlieka automobilis ar vairuotojas, taip ir kavos pasaulyje besisukantys profesionalai dažnai sulaukia aplinkinių klausimo, ar visgi geras pieno suplakimas yra kavos aparato, ar jį plakančio žmogaus nuopelnas. 

Šiame ginče visgi dauguma balsų atiduotume pastarajam (aišku, jeigu lyginame profesionalius garų antgalius su profesionaliais). Net ir paprasčiausiu aparatu turint įgūdžių galima suplakti putą, kuri priverstų užmiršti visas iki tol ragautas putas. Tad kaip pasigaminti pieno putą it būtum tikras barista? 

Prieš pereidami prie konkrečių pieno plakimo žingsnių, norime pabrėžti svarbiausius pieno plakimo etapus, kurių yra 3:

Pieno kaitinimas. Jis vyksta viso pieno plakimo proceso metu. Pienas negali viršyti 65 laipsnių temperatūros. Perlipus šią ribą, mes turime jau “perkaitintą” pieną, kuris nebebus saldus ir neturės tinkamos tekstūros. Taigi, čia suprantame, kad mes turime ribotą laiką. 

Pieno putų gaminimas. Kad pagamintume putas, turime įleisti į pieną oro – tai darome laikydami garų vamzdelio skylutes pieno paviršiuje. Cappuccino kavai – gaminsime daugiau putų – todėl laikysime apie 3 s, latte kavai – apie 1,5 s, o flat white – užteks vos kelių sušnypštimų. 

Pieno tekstūros sukūrimas. Po putų pagaminimo, du trečdalius viso laiko mes stengiamės įleisti visus burbulus į vidų (sukurdami pieno sūkurį). Jie tampa labai maži, praktiškai nematomi. Taip išgauname švelnią, minkštą, šilkinę pieno putą. 

Didžiausios klaidos atsiranda tuomet, kai žmogus prigamina per daug putos, nes bijo perkaitinti pieną arba perkaitina pieną, nes bijo pagaminti per daug putos. Bet čia tik praktikos klausimas, todėl praktikuojamės! 

Instrukcija: pieno puta cappuccino, latte ar flat white kavos receptams

Į nerūdijančio plieno ąsotėlį įpilame šalto pieno ne daugiau nei iki ąselės įlinkimo pradžios (kad pienas turėtų vietos, kur pakilti ir suputoti). Įprastai ąsotėlio dydį ir pieno kiekį renkamės pagal planuojamą pieno putos kiekį, tačiau mokymosi tikslais rekomenduojame naudoti 500 ir daugiau ml ąsotėlį, kad turėtumėte pakankamai laiko, iki kol temperatūrą pasieks ribą.

Patarimas: kad nereikėtų sugadinti daug litrų pieno, pradžiai treniruokitės tiesiog su vandeniu, į kurį įlašinkite lašelį indų plovimo skysčio. Toks mišinys puikiai imituoja pieną plakimo procese. 

Prieš pradėdami gaminti pieną, iš garų vamzdelio pašaliname vandens likučius.

Įmerkiame vamzdelį į pieną – taip, kad jis patogiai nugultų ąsotėlio ąselėje ir „nevaikšiotų“ į šonus. Pakreipiame šiek tiek į šoną. Vamzdelio galiukas turi būti šiek tiek panardintas į pieną.   

Atsukame iki pat galo garo rankenėlę.

Iš karto leidžiame žemyn ąsotėlį – vamzdelio skylutės turi būti paviršiuje. Pradedame girdėti šniokščiantį garsą – vyksta putojimo procesas. Capuccino kavai – keliame putą apie 3 s, latte kavai – apie 1,5 s, flat white – pakanka kelių sušnpyštimų. 

Vėl keliame ąsotėlį (vamzdelis turi būti panardintas apie 1 cm). Išlaikome kampą, kad susiformuotų sūkurys ir susimaišytų pienas ir puta. Taip sukursime vientisą kreminę masę. 

Kai delnas pradeda kaisti, artėjame prie 55 laipsnių temperatūros (pradžiai rekomenduojame naudoti termometrą). Po kelių sekundžių jau išjungiame garą. Pieno temperatūra turi būti 60- 65 laipsnių temperatūros, bet jokiu būdu ne daugiau. Tai turi lemiamą įtaką pieno skoniui – jo saldumui.

Užsukdami garą, vamzdelį panardiname gilyn, kad netyčia nepagamintume daugiau putų. 

Pastatome ąsotėlį ir paliekame kelioms sekundėms, kad likę burbuliukai subliūkštų. Pienas po truputį standės – taip ir turi būti. Tuo metu galime nuvalyti garų vamzdelį.

Grįžtame prie pieno – švelniai sukame, kol pienas įgauna žvilgantį paviršių. 

Pilame pieną į puodelį: 

Cappuccino – paverčiame puodelį su espress’u ir vienu greitu judesiu verčiame pieno ąsotėlį taip, kad iš jo išbėgtų ne tik skystis, bet ir puta. Pagamintas cappuccino turėtų būti vientisas, tąsus ir blizgantis. Jame neturėtų būti burbuliukų, puta neturėtų būti labai kieta ir atskira nuo skysčio. Pavertus puodelį turėtume tolygiai atsigerti putos ir skysčio. 

Latte/Flat white: pilame per ąselę plona srovele. O čia dar galime pasigilinti ir į piešimo pieno puta paslaptis. 

Latte art – išmokite piešti pieno puta 

Latte art rozetta

Lietuviškai ši meno šaka vadinama tiesiog piešimu pieno puta. Keista, tačiau ši meno šaka atsirado daugelyje šalių panašiu metu – praėjusio šimtmečio devintojo dešimtmečio pabaigoje. Visgi, visi medaliai už šios disciplinos išpopuliarinimą yra kalami prie Davido Schomerio krūtinės, kuris, kaip ir daugelis šiuolaikinių kavos inovatorių, yra kilęs iš Sietlo (JAV). 

Nors moderniajame latte art yra galybė skirtingų technikų ir elementų, iš kurių yra modeliuojamas piešinėlis, pagrindiniai principai yra du. Įsivaizduokite, kad puodelis, kuriame piešite, yra padalintas į dvi dalis – artimesnę ir tolimesnę, žiūrint pagal tai, iš kurios pusės į puodelį pilate pieną. Taigi piešti galite pradėdami artimojoje arba tolimojoje pusėje, visa kita yra jūsų vaizduotės ir praktikos klausimas. 

Tiesa, prieš pradedant, turite įsitikinti, kad pienas, kurį plakate, yra mažų mažiausiai tobulos konsistencijos, o puodelis, į kurį piešite, yra pakankamai didelis – kad sutalpintumėte pieną iki užbaigiant paveikslėlį. Kai jau turite tobulą pieną, pastebėsite, kad iš pradžių pilant jį plona srovele ir užpilant ant tamsesnių vietų, suvienodinate viso paviršiaus spalvą. Tai padarę, ir pripylę pakankamai pieno, nuleiskite ąsotėlį kiek žemiau ir pamatysite, kaip ant rudo kavos paviršiaus ima piltis balta pieno puta, kuri, užuot susimaišiusi su gėrimu, lieka paviršiuje, taip formuodama siurrealistinius ornamentus. 

Tad kaip pažaboti piešimą, kad gautą rezultatą suprastų ne tik modernaus meno kritikai, bet ir paprasti žmonės, ieškantys nors kruopelytės netikėtumo savo kasdienėje rutinoje? Kad patiems nereikėtų laukti tokio netikėtumo iš baristos rankų, siūlome išmokti pagrindinius (bazinius) latte art piešinėlius bei taip praskaidrinti dieną sau ir galbūt aplinkiniams. 

Patarimas: kaip ir su pačiu pieno plakimu, rekomenduojame pradžioje praktikuoti su paprastu vandeniu ir ąsotėliu bei puodeliu, kol ranka įgus valdyti pylimo procesą (greitį ir patį judesį) iš ąsotėlio.

Širdelė 

  1. Pradedame piešti artimoje pusėje. Pilame pieną, kol priartinę ąsotėlį arčiau, pamatome, kad pradeda formuotis į obuolį panašus blynas. 
  2. Pilame pieną tol, kol lieka labai nedaug vietos. 
  3. Pačioje pabaigoje, pakėlę ąsotėlį aukščiau, daug plonesne srovele nei iki šiol, užbraukiame obuolį.

Tulpė 

  1. Pradedame piešti kaip širdelę, tačiau užuot darydami vieną didelį obuolį, padarome mažiuką, atitraukiame ąsotėlį ir pakartotinu judesiu pilame pieną taip, kad nustumtume mažytį obuoliuką į kitą puodelio pusę ir tuo pačiu suformuotume naują, dar mažesnį obuolėlį. 
  2. Taip bandome sutalpinti kuo daugiau obuoliukų (tiesa, į juos įstūmus naują, jie nebeišlaiko obuoliuko formos ir tampa puslankiu). 
  3. Kai jau matome, kad daugiau obuoliukų netilps, užbraukiame viską, kaip tai darėme su širdele. Ir gauname tulpę. 

Rozetta 

  1. Pradedame piešti tolimojoje puodelio pusėje. 
  2. Kai pastebime, kad puta jau piešia ant kavos paviršiaus, imame palengva judinti ąsotėlį į šonus ir traukti jį į artimąją puodelio pusę. 
  3. Tada artimajame kampe pakeliame ąsotėlį į viršų ir vėl užbraukiame viską plona, silpna srovele. Taip gauname rozetta, dar vadinamą lapeliu. 

Pabaigai 

Jeigu esate didelis pieniškų kavos gėrimų mėgėjas ir jums rūpi pieno putos kokybė, rinkdamiesi pieno plakimo būdą arba kavos aparatą, būtinai atkreipkite dėmesį į visus šiame straipsnyje aptartus niuansus. O jeigu dar liko abejonių dėl pasirinkimo, Kavos Draugo konsultantai džiaugsis galėdami patarti ir padėti išsirinkti geriausią pieno putą gaminantį kavos aparatą ar kitą įrankį. Be jokios abejonės, parinksime ir skaniausią kavą, puikiai derančią prie skanios pieno putos.