d.
val.
min.
sek. liko.
Vertinate sodrų, intensyvų kavos skonį? Tada jūs ieškote teisingai – espresso kava būtent apie tai. Įsivaizduokite, kad kiekvienas kavos puodelis tampa mažu, bet nepaprastai ypatingu ritualu. Kavos kvapas užpildo namus, o pirmasis gurkšnis suteikia energijos ir įkvėpimo dienos pradžiai. Būtent tokią patirtį suteikia espresso kava. Kiekviena pupelė praeina griežtą atranką, keliauja tolimą kelią, kol galiausiai tampa jūsų mėgstamu espresso kavos puodeliu.
Kavos Draugo asortimente rasite tiek klasikinio itališko skonio favoritus, tiek įdomius ar net intriguojančius egzotiškus derinius. Visos mūsų espresso kavos yra iš gamintojų, kurie kruopščiai atrenka, skrudina ir atsakingai pakuojama produkciją, kad išsaugotų unikalų espresso kavos aromatą ir skonį. Atraskite sodrius, intensyvius ir harmoningus skonius, kurie jus lydės su kiekvienu kavos puodeliu. Leiskitės į intriguojančias paieškas, eksperimentuokite ir atraskite savo tobulą espresso.
Kavos pasaulyje gali būti sutikta įvairių kavos tipų ir dar daugiau jų paruošimo būdų bei metodų. Vienas iš jų – espresso metodas, kuriuo vadovaujantis ir paruošiama espresso kava. Svarbu atskirti, kad pavienis žodis espresso ir espresso kavos gėrimas nėra tas pats. Espresso kava – tai kavos pupelės, kurios yra paskrudintos taip, kad tiktų espresso ruošimo technologijai. Šios kavos pupelės skrudinamos tamsiau nei įprastos, nes espresso ruošimo būdas yra labai greitas. Šviesiau skrudinta kava lėčiau atiduoda savo skonines savybes vandeniui, todėl tamsesnis skrudinimas leidžia kavai greičiau atsiskleisti ir suteikti sodrų skonį per trumpą laiką. Nors ir tamsiau skrudinta, espresso kava turi daug skrudinimo lygių. Kuo tamsesnė kava, tuo labiau ji bus karti ir labiau „pasislėps“ subtilios skonių natos.
Kai kurie mėgsta aštrias ir stipriai karčias kavas, o jei norisi subtilumo, rekomenduojama rinktis vidutinio skrudinimo kavą. Kartais ant kavos pupelių pakuotės būna nurodyta, kad tai espresso kava – tokiu atveju pasirinkimas yra aiškus. Tačiau jei nėra tokio žymėjimo, o norite pasigaminti espresso kavos, tada rinkitės pupeles nuo vidutinio iki tamsaus skrudinimo lygio. Taip užtikrinsite, kad kava bus tinkama greitam ir efektyviam espresso ruošimo būdui. Taip pat svarbu atminti, kad espresso kavos pupelės yra skrudintos specifiniam ruošimo būdui, o pats espresso – tai būdas, kaip ši kava yra paruošiama. Tinkamai parinktos ir paskrudintos kavos pupelės padės išgauti geriausią espresso skonį, kuris bus sodrus ir turtingas.
Espresso kavos receptas neatsiejamos nuo kavos rūšies. Jeigu renkatės kavos mišinį, atkreipkite dėmesį, ar tai 100% Arabika, ar mišinys sudarytas iš Arabikos ir Robustos kavos pupelių. Arabikos pupelės pasižymi didele porūšių ir skonių įvairove, švelnesniu, išraiškingesniu bei subtilesniu skoniu. Tuo tarpu Robustos kavos pupelės yra kur kas kartesnės ir turi daugiau kofeino. Tad tiems, kurie ieško skonių įvairovės espresso ar juodos kavos puodelyje, rekomenduojame Arabiką, išsiskiriančią subtilų stiprumą bei skonio švelnumą. O jei norisi ypač subalansuoto skonio, kai natūralus Arabikos vaisiškumas yra sumažinamas pasitelkiant Robustai būdingas kartesnes natas, reikalingas Arabikos ir Robustos mišinys.
Dažnai ant kavos pakuočių galima pamatyti užrašą single origin arba mišinys (blend). Priešingai nei mišinys, kurį sudaro skirtingos kilmės pupelės iš įvairių pasaulio kampelių, single origin – tai kava, kurios kilmė yra viena konkreti vietovė, dažnai vienas ūkis. Kavos pupelių kilmės regionas, iš kurio atvykusi kava, formuoja jos skoninių savybių pagrindus. Žinoma, vėliau savo indėlį įneša paruošimas ir skrudinimas, tačiau čia apie regionus ir jų suteikiamas pamatines savybes, kurios atsiskleidžia kavos puodelyje. Vadovautis galima tokiomis bendromis regionų charakteristikomis:
Afrikos kava. Į Afrikos kavų kategoriją įeina Etiopijos, Kenijos, Ruandos, Tanzanijos bei Ugandos regionų kavos pupelės. Visose jose dominuoja vaisiškos, gėliškos, arbatiškos bei vyniškos natos.
Azijos kava. Azijos kavos pupelės dažniausiai atkeliauja iš Indijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Sumatros, Vietnamo regionų. Jos pasižymi kartesnėmis, „sunkesnėmis“ skoninėmis natomi, primenančiomis pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.
Pietų Amerikos kava. Tai natūralaus saldumo turinčios Bolivijos, Brazilijos, Kolumbijos bei Peru kavos pupelės, kuriose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Pietų Amerikos kava – mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei Azijos.
Centrinės Amerikos kava. Gvatemalos, Meksikos, Nikaragvos, Salvadoro kavos pupelių profilis labai įvairus: nuo tropinių vaisių iki įvairiausių riešutų. Tačiau bendras Centrinės Amerikos kavos braižas – ryškus skonis ir išskirtinis charakteris.
Renkantis kavą espresso gėrimui verta atkreipti dėmesį ne tik į aukščiau aptartas auginimo sąlygas bei kilmę, bet ir į skrudinimo vietą. Vietinių skrudintojų kava („locally roasted“) yra šviežiausia, nes išlaiko savo skonio ir aromato savybes geriausiai. Kai kava skrudinama vietoje, skrudintojai gali užtikrinti optimalų skrudinimo lygį, atitinkantį konkrečių pupelių savybes, ir greitai pristatyti ją vartotojams. Vietiniai skrudintojai dažnai skrudina mažesnius pupelių kiekius, leidžiančius labiau kontroliuoti kokybę ir pritaikyti skrudinimo procesą pagal poreikius.
Kava ir vanduo – tai vieninteliai espresso gėrimo ingredientai. Todėl labai svarbu išsirinkti tokią kavą, kuri 25-30 ml kiekyje atskleistų visas savo skonines savybes ir atmintyje išliktų iki kito kavos puodelio. Tokį rezultatą pasieksite, jei pažinsite kavos tipus ir paruošimo metodus, kilmės regiono ypatybes ir skonines savybes. Pažvelkime į tai, kokie espresso kavos tipai egzistuoja ir kuo kiekvienas iš jų išskirtinis?
Aromatingiausia kava ruošiama tuomet, kuomet šviežiai sumalamos kavos pupelės. Būtent todėl, norint mėgautis espresso gėrimu namuose, siūlome rinktis kavą pupelėmis ir kiekvienam kavos puodeliui ją malti atskirai. Renkantis kavos pupeles espresso kavai, svarbu atkreipti dėmesį į kelis veiksnius, kurie tiesiogiai lemia skonį. Pirmiausia, tai jau aptarta kavos rūšis. Pasikartosime, kad Arabikos pupelės turi subtilų, vaisinį ir saldesnį skonį, o Robusta pupelės pasižymi stipresniu, kartesniu skoniu. Kitas svarbus aspektas yra skrudinimo lygis. Espresso kavos pupelės dažniausiai yra tamsiai skrudintos, nes tamsesnis skrudinimas suteikia kavos puodeliui intensyvesnį, gilesnį skonį ir mažiau rūgštumo. Tamsaus skrudinimo pupelės atskleidžia šokolado, riešutų ir karamelės natas.
Galvodami apie tuos, kurie vis ieško skanesnio espresso puodelio, į savo asortimentą įtraukėme skirtingų gamintojų, skrudinimo lygių ir malimų kavos pupeles. Taip pat kviečiame išbandyti jau espresso mėgėjų pamėgtas ir įvertintas Kavos Draugo linijas – Caprisette bei Parallel. Unikalūs skonių mišiniai, sukurti skanios kasdienės kavos puodeliui, pabrėžia pupelių kilmės skonio savybes ir leidžia labiau pajusti natūralų kavos charakterį.
Jeigu mėgstate ryškius ir įsimintinus skonius, esate modernaus espresso gerbėjas ir vertinate kavą be jokių papildomų priedų – jus labiausiai turėtų sudominti rūšinė kavą (Specialty coffee). Atrodo, kad ji tarsi skirta nustebinti, kokias gelmes atveria aukščiausios kokybės kava. Jeigu espresso kavai renkatės rūšinę, atkreipkite dėmesį į jos apdirbimą. Sausuoju apdirbimo metodu apdorotos kavos pupelės turi tirštesnį kūną, įgyja saldumo. Dominuoja prisirpusių tropinių vaisių, šokolado, šokoladinių saldainių su alkoholiu natos. Honey būdu apdorotos pupelės turi vidutinį kūną ir saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Drėgnuoju būdu apdorota kava įprastai turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Dominuoja gėliniai, arbatiniai, citrusiniai skoniai. Anaerobiniu metodu apdorota kava padidina kavos vaisiškumą, suteikia egzotinių skonio natų.
Paragaukite kavos mėgėjų aukščiausiais balais įvertintas Kavos Draugo rūšinės kavos linijų – Black Crow White Pigeon bei Parallel, kurios skirtos espresso metodui. Pagal rūšinės kavos asociacijos (SCA) kokybinę skalę, daugiau nei 80 iš 100 taškų, įvertinta kava suteiks unikalų espresso gėrimo aromatą ir skonį. Rinkitės kavos pupelių arba maltos kavos tipą, pagamintą iš rūšinių kavos pupelių, kurios tarpusavyje sumaišomos tam, kad kiekvieną kartą būtų išgauta išskirtinė patirtis.
Norint paruošti gardų espresso, labai svarbu tinkamai pasirinkti maltą kavą. Šis gėrimas dažniausiai ruošiamas iš tamsesnio skrudinimo kavos pupelių, nes jos suteikia intensyvesnį ir sodresnį skonį, būdingą šio tipo kavai. Taip pat svarbu pupelių rūšis. Arabika pupelės pasižymi švelnesniu ir subtilesniu skoniu, o Robusta pupelės – stipresniu ir kartesniu skoniu bei didesniu kofeino kiekiu. Dažnai espresso kavai naudojami šių rūšių mišiniai, siekiant balanso tarp skonio ir stiprumo. Espresso ruošimo būdas reikalauja specifiškai maltos kavos, kadangi vanduo ruošiant kavą teka greitai ir aukštu slėgiu. Per smulkiai sumalta kava gali lemti per daug kartų skonį, o per stambiai sumalta kava lems silpną ir nepakankamai aromatingą gėrimą. Taigi, rekomenduojame rinktis kavą, kuri yra specialiai sumalta espresso aparatams.
Galiausiai, eksperimentuokite su skirtingomis kavos rūšimis ir mišiniais, kol rasite tą, kuris geriausiai atitinka jūsų skonį. Nenorintiems ilgai ieškoti, siūlome išbandyti Kavos Draugo klientų pamėgtą Caprisette maltų kavų liniją. Svarbu atminti, kad espresso ruošimas yra subtilus procesas, tad kantrybė ir praktika padės pasiekti tobulą rezultatą
Vienas didžiausių privalumų, kuris kavos kapsules išskiria iš kitų kavos tipų, yra skonių įvairovė. Galbūt kai kas dar pridėtų ir paruošimo paprastumą ir greitumą. Bet šikart apie skonius. Nuo ryškaus ir intensyvaus espresso iki pieniškų kavos gėrimų – kavos kapsulės atitiks įvairiausius skonių pageidavimus. Kad būtent espresso gėrimo receptai pasižymėtų tirštesniu, karstesniu skoniu, kapsulėms naudojama smulkiau sumalta kava. Espresso kavos kapsulės paprastai pasižymi intensyviu skoniu, o švelnesnės lungo kavos kapsulės pritaikytos ilgiau mėgautis savuoju espresso kavos puodeliu. Kavos Draugo asortimente rasite populiariausioms kapsulinėms sistemoms pritaikytų espresso kapsulių.
Naudojate NESCAFÉ® Dolce Gusto® kavos aparatą? Tuomet galite rinktis iš plataus espresso kavos kapsulių asortimento. Šiam kapsuliniam aparatui tinka tiek originali Dolce Gusto® kava, tiek kitos kapsulės pritaikytos Dolce Gusto® kavos aparatams. Mažoms, tačiau stiprioms kavos porcijoms rekomenduojame išbandyti Kavos Draugo linijos CHiATO “Espresso“ kapsules. Šiame arabikos ir robustos kavos pupelių mišinyje maloniai skleidžiasi subtilios juodojo šokolado, riešutų ir slyvų natos. Poskonyje dar ilgai išlieka malonus saldumas.
Jei kavą ruošiate Nespresso kapsuliniu aparatu – espresso gėrimų pasiūla taip pat gausi. Kavos kapsulės Nespresso aparatui suteikia laisvę rinktis. Įvairūs skonių deriniai – nuo klasikinių iki egzotiškesnių. Įvairios stiprumo skalės – nuo švelnaus iki ypač stipraus espresso. Pasitelkę kapsules, suderinamas su Nespresso kavos aparatu, paruošite rafinuotą espresso kavos gėrimą, apdovanotą aštriu, intensyviu skoniu, tvirtu kūnu ar viliojančiu saldymedžio aromatu.
Jau pats E.S.E. tablečių pavadinimas sufleruoja, kad tai šis tas kitokio. E.S.E. (Easy Serve Espresso) – tai yra kavos pakavimo ir paruošimo būdas, kai gėrimas yra paruošiamas greitai ir efektyviai, nes kava jau paruošta specialioje tabletėje, tad belieka įstatyti ją į tabletinį kavos aparatą ir spustelti mygtuką. E.S.E kavos tabletės turi daug privalumų, vienas iš jų – plati išraiškingo espresso ir espresso pagrindu ruošiamų kavos gėrimų skonių paletė. Joje – sodrūs, drąsūs, itin koncentruoti skoniai su lengva vaisine rūgštele ar švelnesnės, saldžios natos. Norintiems greitai pasigaminti gardų ir aromatingą kavos gėrimą ir ieškantiems kompaktiškesnio ir optimalesnio varianto nei kavos ruoša su espresso kavos aparatu – rekomenduojame išbandyti kavos tabletes. Asortimente rasite gardaus espresso skonio natas: nuo stiprių juodojo šokolado, medienos ir kepintų dribsnių natų iki švelnių vaisinių ir laukinių gėlių natų.
Netoleruojantiems kofeino, dėl įvairiausių priežasčių laikinai negalintiems vartoti kavos, arba tiesiog mėgstantiems pasimėgauti kavos skoniu vėlyvą paros metą, puikiausia išeitimi neatsisakyti kavos yra tampa kava be kofeino. Ieškantiems įdomių espresso kavos be kofeino skonių rekomenduojame išbandyti Kavos Draugo linijas. Mišinyje Caprisette „Lullaby Decaf“ dera aukščiausios kokybės arabikos ir robustos kavos pupelės iš Brazilijos, Gvatemalos ir Indijos. Aromatingoje, švelnaus skonio kavoje skleidžiasi saldžios anakardžių riešutų natos, subtiliai juntamos kakavos ir medienos natų užuominos. Dar vienas espresso be kofeino pasirinkimas, rūšinės kavos pupelės – Black Crow White Pigeon „Colombia Decaf“. Vos atidarius šios kavos pakuotę pasklinda šokoladinės ir karamelinės natos, lydimos gaivios obuolinės ir citrusinės rūgštelės, o paragavus tvyro saldumo pojūtis. Kavos be kofeino asortimentas ties čia nesibaigia. Siūlome psusipažinti ir su kavos pasaulyje pripažintų prekinių ženklų produkcija, iš kurios kofeinas pašalintas natūraliu būdu.
Tinkamos espresso kavos pasirinkimas – dar ne viskas. Pilnam ir turiningam espresso skoniui patirti reikia ne tik pačios kavos ir puodelio, bet ir ruošimo prietaiso. Ir jeigu pradžioje, kai tik espresso kava buvo sukurta, ji buvo prieinama tik kavinėse, dabar ją paprasta ruošti ir namuose. Tereikia įsigyti vieną iš espresso metodui tinkamų prietaisų ir kavos.
Espresso kava automatiniam aparatui. Šiam aparatui rekomenduojame rinktis 100% Arabikos pupeles arba mišinį su Robusta. Arabika pupelės suteiks subtilų ir kompleksišką skonį, o Robusta pridės stiprumo ir daugiau kreminės putos. Atkreipkite dėmesį ir į skrudinimo lygį. Kava automatiniam kavos aparatui turėtų susidėti iš vidutiniškai skrudintų pupelių. Būtent vidutinis skrudinimas išlaiko balansą tarp rūgštumo ir kartumo. Kai kava išsirinkta, jums tereiks paspausti automatinio aparato mygtuką ir gėrimas bus pagamintas per kelias akimirkas.
Espresso kava pusiau automatiniam aparatui. Kava pusiau automatiniam aparatui tinkama tokia pati, kaip ir automatiniam. Naudokite 100% Arabikos pupeles arba mišinį su Robusta. Tinkamiausio skrudinimo pupelės espresso kavos gaminimui yra vidutinio tamsumo. Jos turi stiprų skonį ir mažiau rūgštumo, kas turėtų būti būdinga espresso kavai. Su pusiau automatiniu kavos aparatu ruoštas espresso primins baristos klasę. Be to, būtent šio tipo kavos aparatas suteikia plačiausias galimybes eksperimentuoti ir siekti tobulybės.
Espresso kava Moka kavinukui. Čia turite kitokią pasirinkimo laisvę, nes šiam ruošimo būdui tinka įvairiausia kava – tiek šviesesnio, tiek tamsesnio skrudinimo. Jei pirmenybę teikiate švelnesniems, lengvesniems kavos skoniams – rinkitės šviesesnio ar vidutinio skrudinimo maltą kavą. Jei esate stipresnės, kartesnės kavos gerbėjai – jums patiks tamsesnio skrudinimo kava. Vidutinio ar šiek tiek stambesnio malimo moka kava espresso kavinukui pasižymės sodrumu bei kremiškumu. Svarbu paminėti, kad Moka kavinukas neruošia tipiškos espresso, nes naudoja daug mažesnį slėgį ir nepasiekia tokio ekstrakcijos greičio, kaip profesionalus kavos aparatas, todėl pasižymi šiek tiek kitokiomis skonio savybėmis.
Espresso kava – tai intensyvus skonis ir plati aromatų paletė mažame kavos kiekyje. Kavos įvairovė ir jos atsiskleidžiami turtai tokie įvairūs, jog vienas iš geriausių būdų rasti savo mėgstamiausią espresso yra ieškoti, ragauti, vertinti. Eksperimentuodami su paruošimo būdais galite rasti jums įdomiausią kombinaciją. Nors kavos espresso kavos puodelis ir mažas, tačiau įspūdis gali būti didelis. Ieškantiems įvairovės siūlomi kavos rinkiniai – jie leis susipažinti ir paskanauti su skirtingų regionų ir skoninių savybių kava. Mūsų asortimente esantys kavos rinkiniai sudaryti iš kelių (2, 3, 4 ar 6) tos pačios rūšies arba skirtingų rūšių kavos pakuočių. Tai puikus pasirinkimas visiems – ir tiems, kurie yra ištikimi espresso skonio gerbėjai, ir tiems, kurie mėgsta paįvairinti kasdienybę. Be to, tokie rinkiniai yra puiki dovanos idėja espresso kavos entuziastams. Tai jau iš karto paruoštas, apgalvotas ir supakuotas rinkinys! Pasirūpinkite espresso kavos įvairove savo namuose arba nudžiuginkite tuos, kuriais norite dalintis įspūdžiais.
Jei vis dar espresso kavos pasaulis atrodo gilus ir platus, Kavos Draugo konsultantai padės išsirinkti – rašykite ar skambinkite mums, atsakysime į visus klausimus ir profesionaliai patarsime. Taip pat kviečiame atvykti į svečius, kur prie gardžios kavos puodelio aptarsime jums tinkamos kavos pasirinkimus.
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.