d.
val.
min.
sek.
Afrikos kava. Jeigu reikėtų įvardinti rūšinės kavos meką – tai vienareikšmiškai būtų Afrikos žemynas. Etiopijoje, Ugandoje, Markaloje augintos Black Crow White Pigeon pupelės alsuoja egzotika. Jos uogiškos, vaisiškos, gėliškos, arbatiškos, vyniškos bei itin sultingos.
Azijos kava. Mianmaro, Vietnamo rinka nuolat auga ir vis daugiau šio regiono augintojų sutelkia dėmesį į aukščiausios kokybės kavą. Azijos regionuose užaugusiose pupelėse dominuoja kartesnės, „sunkesnės“ natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.
Pietų Amerikos kava. Jeigu dar nesate ragavę šios linijos asortimento ir tai jūsų pirmoji rūšinė kava – siūlytume ją rinktis iš Brazilijos, Kolumbijos regionų. Subalansuoto skonio, natūralaus saldumo turinčiuose gėrimuose sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Pietų Amerikos kava yra mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei auginta Azijoje.
Centrinės Amerikos kava. Gvatemalos, Hondūro, Kosta Rikos, Nikaragvos rūšinių kavų skonių profilis labai platus: nuo tropinių vaisių iki įvairiausių riešutų. Visas Centrinės Amerikos regionų kavas vienija bendras braižas – ryškus skonis ir išskirtinis charakteris.
Skrudinimas
Kavos pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų paruošimo būdų, kurie leidžia atskleisti įvairias savybes. Du iš populiariausių – espresso ir filtrinė kava. Nors abiems metodams gali būti naudojamos tos pačios Black Crow White Pigeon kavos pupelės, jų skrudinimo lygiai, paruošimo technologijos ir galutiniai skonio profiliai labai skiriasi.
Jau iš savęs intensyviam espresso kavos tipui, rūšinė kava gali suteikti dar gilesnį, sodresnį skonį, su ryškiais aromatais ir niuansais, kuriuos būtų sunku pasiekti naudojant žemesnės kokybės kavą. Mėgstantiems ryškumą, vertinantiems gėrimą be jokių papildomų priedų, vertėtų rinktis vidutinį arba tamsesnį skrudinimą.
Kadangi filtrinėje kavoje puikiai atsiskleidžiamos skonio natos, jinai pasižymi sviestiniu, šilkiniu „kūnu“ ir švarumo pojūčiu (angl. „clean cup“). Norintiems išgauti geriausias jos savybes, rekomenduojame rinktis šviesų skrudinimą.
Rekomenduojamas ruošimo būdas
Kitas pasirinkimo kriterijus turėtų būti jūsų pasirinktas ruošimo būdas. Jis gali atskleisti skirtingas savybes ir suteikti itin įvairią ragavimo patirtį.
Šviesiai skrudintos kavos skirtos plikyti puodelyje ar ruošti filtriniais ruošimo metodais: filtriniu aparatu, rankiniais prietaisais – French Press, Chemex, AeroPress, Cold Brew kavinukais. Skirtingi gėrimo ruošimo įrankiai, tačiau rezultatas tas pats – greitai ir paprastai paruošta skaidri, gilaus skonio bei ryškių aromatų kava.
Vidutiniškai ir tamsiau skrudintos pupelės skirtos automatiniam ir pusiau automatiniams aparatams, Moka kavinukui. Rūšinė kava pastariesiems ruošimo būdams išsiskiria rūgštingumu, tačiau to išsigąsti nereikėtų. Tik aukščiausios kokybės kavai būdingas rūgštingumas, apibūdinamas kaip saldžiarūgštis, išryškinantis vyno ar tropinių vaisių skonines savybes.
Apdorojimo būdas
Dar viena savybė, lemianti pasirinkimą, yra apdorojimo būdas. Tai galutinį produkto skonį ir kūną lemiantis esminis faktorius. Sausuoju (arba natūraliuoju) būdu apdorotos kavos turi tirštesni kūną, daugiau saldumo. Drėgnuoju būdu apdorotos kavos pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai jos turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Honey būdu apdorota kava turi vidutinį kūną ir dažnai saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. Anaerobiniu būdu apdorota kava yra labai vaisiška ir turi egzotinių natų.
Juoda ar balta
Kaip matote, šios linijos skonių paletė yra itin plati: nuo tamsių, gilių, žemiškų natų iki lengvų, subtilių aromatų. Prieš įsigydami šią kavą, atkreipkite dėmesį į pakuotę. Čia pamatysite suskirstymą pagal skonio profilį: daugiau vaisiškų, gėliškų ar uogiškų natų turinčias kavas pateikėme baltoje pakuotėje, o žemiškesnes ir šokoladiškesnes – juodoje. Ant pakuotės matyti ir numeriai (1, 2, 3… 24) kurie atlieka dvejopą funkciją. Viena vertus, jie primena atskirus skyrius turinčią knygą. Kita vertus, šie skaičiai padeda įsiminti savo mėgstamą kavą, kurios pavadinimas būtų aiškus trumpus, o nekomplikuotas – sudarytas iš sudėtingų regionų ir ūkių pavadinimų.
Parallel 12 – Afrikinių kavų tradicinis profilis
Tai arabikos pupelių mišinys, užaugintas Etiopijos ir Tanzanijos regionuose. Šiuose plačią gamtinę įvairovę turinčiuose regionuose užaugintos pupelės pasižymi lengvumu, kurį papildo tropiniai uogų, arbatos, vaisių ir gėlių bei subtiliai juntamo vyno aromatai.
Parallel 17 – Azijinių kavų tradicinis profilis
Arabikos pupelių mišinys, kuriame puikiai dera rūšinės kavos pupelės iš Indijos ir Papua Naujosios Gvinėjos. Pikantiško aromato kava, kurios skonyje atsiskleidžia salstelėjusios kakavos natos, gvazdikėlių ir džiovintų vaisių skoniai.
Parallel 36 – Amerikinių kavų tradicinis profilis
Mišinys iš arabikos pupelių, kuriame harmoningai dera rūšinės kavos pupelės iš Salvadoro ir Brazilijos. Sodraus aromato gėrimas, kurios konyje atsiskleidžia šokolado, žemės riešutų, medienos ir gėlių natos.
Ar svajojate apie keliones po tolimus kavos plantacijų kraštus? Single origin kava kviečia keliauti po egzotiškiausius pasaulio kampelius per skonių receptorius neišėjus iš namų! Kiekviena single origin rūšis atkeliauja iš vieno specifinio regiono, leisdama pajusti vietos mikroklimato, dirvožemio ir tradicijų įtaką. Nuo Etiopijos iki Kolumbijos – kruopščiai atrinktos pupelės pasižymi unikaliomis natomis, kurias verta atrasti. Kelionė prasideda čia ir dabar – atraskite savo naują mėgstamą kavą.
Dažnai ant pakuočių galima pamatyti užrašą single origin arba mišinys (blend). Priešingai nei mišinys, kurį sudaro skirtingos kilmės pupelės iš įvairių pasaulio kampelių, single origin – tai kava, kurios kilmė yra viena konkreti vietovė, dažnai vienas ūkis. Taigi, ką sako pupelių kilmės šalis?
Vieno atsakymo nėra. Vieno regiono kava, nepaisant jos recepto (espresso, filtrinė kava), pavidalo (pupelės, malta, rūšinė kava) turi savo privalumus ir gali atitikti skirtingus poreikius bei paruošimo metodus. Single origin kava yra puikus pasirinkimas visiems, kurie vertina aukštą kokybę ir unikalius skonio niuansus.
Kavos pupelės patiks mėgstantiems kontroliuoti visą gėrimo paruošimo procesą nuo pradžios iki galo. Rinkdamiesi pupeles, galite tiksliai žinoti, iš kur kava kilusi ir kokius skonio niuansus ji turės. Pupeles galima malti pagal savo poreikius, pritaikant jas įvairiems paruošimo būdams: automatiniam, pusiau automatiniam, filtriniam aparatui ar moka, prancūziškam, Chemex, Aeropress, Coldw brew kavinukam bei filtriniams kavinukams. Į ką atkreipti dėmesį renkantis? Pasikartosime, norint išlaikyti natūralų skonį, single origin pupelės turėtų būti lengvo arba vidutinio skrudinimo. Visgi visa šio pavidalo kava suteikia galimybę mėgautis šviežiausia ir intensyviausia skonių, aromatų gama. Kavos Draugas asorimente rasite įvairiausių gamintojų ir skonių pupeles, iš kurių ypatingai kviečiame paragauti gurmanų jau pamėgtų ir pripažintų vienos kilmės pupelių iš mūsų kurtos rūšinės linijos – Black Crow White Pigeon. Tai su ypatingu dėmesingumu ir atidumu kurta rūšinė kava, dvelkianti skirtingų regionų aromatais, siūlanti išskirtinį poskonį ir paliekant aukščiausios klasės degustavimo patirtį.
Malta kava yra patogesnis pasirinkimas tiems, kurie nori greitai paruošti kavą, tačiau vis tiek vertina išskirtinį skonį ir aromatą. Tokia kava dažniausiai malama taip, kad atitiktų specifinį paruošimo būdą ir tiktų automatiniam, pusiau automatiniam, filtriniam aparatui, moka, prancūziškam, Chemex, Aeropress, Coldw brew kavinukam bei filtriniams kavinukams. Kaip ir pupelės, taip ir malta kava iš vieno regiono bus skaniausia lengvo arba vidutinio skrudinimo. Renkantis single origin maltą kavą, galima tikėtis aiškiai išreikštų skonio natų ir aromatų, kurie būdingi konkrečiam regionui. Pasirinkite iš daugybės rūšių ir skonio profilių – jūsų patogumui, skonio gide galite išsifiltruoti konkrečią skonio natą, primenančią vieną ar kitą skonį. Tai gali būti nuo lengvų vaisinių natų iki intensyvių šokoladinių ar dūmų poskonių. Plačiame rūšinės maltos kavos asortimente rekomenduojame dėmesį atkreipti į Kavos Draugo rūšines maltas kavas iš Black Crow White Pigeon linijos. Šias kavas rasite nuo smulkaus iki stambaus malimo variantų.
Rūšinė kava yra itin aukštos kokybės, vertinama ir klasifikuojama pagal griežtus kokybės kriterijus. Vieno regiono rūšinė kava dažnai būna atsekama iki konkretaus ūkininko ar fermos, kas suteikia papildomą skaidrumą ir garantuoja aukštą kokybės lygį. Tokia kava gali būti pateikiama tiek pupelėmis, tiek maltos kavos pavidalu. Dažnai single origin kava vadinama rūšine. Tačiau ji nebūtinai yra rūšinė (specialty). Jeigu jos nevertino SCA ir ant pakuotės nematote specialty užrašo bei įvertinimo taškų, tai reiškia, kad ji yra tiesiog vienos kilmės ir galimai nepriklauso aukščiausiai rūšinių kavų kartelei. Kita vertus, rūšinė kava dažniausiai yra single origin, nes vertingiausios pupelės tarpusavyje nemaišomos, kadangi jos jau pasižymi unikaliomis, itin geromis skoninėmis savybėmis. Visgi pasitaiko ir išimčių – galima aptikti ir rūšinių mišinių, kurių turime ir savo asortimente. Tai Kavos Draugo linija – Parallel, kuri sujungia geriausias mišinių bei rūšinės kavos variacijų savybes. Visgi jei jūsų paieškos tikslas – rasti vienos kilmės pupeles, rekomenduojame išbandyti mūsų rūšinės kavos liniją Black Crow White Pigeon.
Prieš rinkdamiesi single origin kavą atkreipkite dėmesį ne tik į pupelių regioną, bet ir į jų rūšį. Paprastai išskiriamos dvi pagrindinės – arabika ir robusta. Nors ir pasitaiko arabikos ir robustos mišinių, dažniau rūšinės kavos pagrindas yra vienos kilmės, arabikos pupelės. Tokia kava pasižymi itin ryškiomis natomis, kurios neretai būna ir labai egzotiškos. Visai kitokie yra mišiniai, juos gali sudaryti 2, 5 ar net 9 kavos rūšys. Mišinių skonis yra itin subalansuotas, o skoninės natos nėra labai ryškiai išreikštos.
Single origin kava ir kavos mišiniai turi savo privalumų ir išskirtinumų. Jei mėgstate eksperimentuoti su skoniais bei vertinate natūralius kavos niuansus, single origin kava bus puikus pasirinkimas. Jei ieškote pastovumo ir universalumo, tuomet jūsų nenuvils mišiniai.
Kaip jau ir minėjome, single origin kava yra ypatinga tuo, kad jos pupelės atkeliauja iš vienos konkrečios vietos – tai gali būti tam tikra šalis ar net tos šalies regionas. Dėl to šios kavos yra unikalios ir išskirtinės, jų neįmanoma sumaišyti su kito regiono pupelėmis. Jos dažniausiai geriausiai atsiskleidžia, kai geriamos be pieno, todėl puikiai tinka espresso ar kitiems įvairiems paruošimo būdams. Norint išlaikyti natūralų skonį, single origin pupelės dažniausiai yra lengvo arba vidutinio skrudinimo.
Tuo tarpu, mišiniai sukuriami maišant pupeles iš skirtingų regionų. Skirtingų pupelių derinys yra pritaikytas tiek juodai kavai, tiek gėrimams su pienu, todėl mišiniai yra kiek universalesni. Mišinių pupelės dažniausiai būna vidutinio arba tamsaus skrudinimo, kad išryškėtų sodresnės skonio natos. Kaip dėl ruošimo būdo? Mišiniai labiau pritaikyti ruošti gėrimus ne rankiniais įrankiais, bet automatiniais aparatais.
Turime daugiau nei 100 skirtingų kavos rūšių, tad padėsime išsirinkti! Skambinkite arba rašykite mums patogiausiu būdu. Norite ne tik pasikalbėti apie kavą, bet ir jos paragauti? Kviečiame užsukti į svečius fizinėje parduotuvėje,
Galite pasirinkti, kokius slapukus mums leidžiate naudoti. Kai kurie iš jų yra būtini ir jų negalima išjungti.
Šie slapukai yra būtini tinkamam mūsų svetainės funkcionavimui ir jų negalima išjungti. Jie nerenka jokios vartotoją identifikuojančios informacijos.
Šie slapukai padeda mums optimizuoti svetainės veikimą ir identifikuoti skirtingus srauto šaltinius. Šiam tikslui naudojame „Google Analytics“ platformą. Surinkti duomenys neidentifikuoja vartotojo ir jais nėra dalijamasi su jokiomis trečiosiomis šalimis. Įjungę šiuos slapukus, galėsite naudotis svetainėje įdiegtu pokalbių langu ir gauti pagalbą iš mūsų konsultantų.
Turbūt ir jūs nemėgstate reklamų – ypač tokių, kurios jūsų visai nedomina. Šie slapukai padeda mums identifikuoti jūsų poreikius ir pateikti personalizuotus pasiūlymus. Reklamas matysite ir išjungę šiuos slapukus, bet tokiu atveju jos nebus priderintos prie jūsų poreikių bei norų.