BIRŽELIS

Rūšinė kava (Specialty coffee)

Filtrai

Rodyti:

Filtrai
Kaina
Gamintojas
Pieno sistemos tipas
Tipas
Tipas
Tipas
Tipas
Naudojamos kavos tipas
Ruošiami gėrimai
Kavos rūšis
Kavos ypatybė
Pupelių tipas
Valdymo tipas
Skrudinimo lygis
Kiekis
Kapsulių tipas
Skonio gidas
Kavos regionas
Kavos tipas
Girnų tipas
Spalva
Papildomos savybės
Kapsulių technologija
SCA reitingas
Apdorojimas
Kavamalės tipas
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Serija
Vandens talpos dydis
Pupelių talpa
Kavinuko talpa
Puodelių pašildymo tipas
Talpa
Išsaugomi vartotojų profiliai
Kavos kiekis
Girnų konstrukcija
Išmanioji programėlė
Gėrimo porcijų kiekis
Pajungimas prie vandentiekio
Ypatybė
Gėrimo receptas
Kavos kapsulėje
Priežiūros priemonės tipas
Arabikos porūšis
Gėrimai su pienu
Prekių ženklai
Pieno talpos dydis
Porcijos dydis
Rekom. puod. skaičius per dieną
Rūšis
Skirta
Tinka
Paruošimo būdas
Kofeino pašalinimo metodas
Šokolado tipas
Produktų tipas
Kavos aparatas naudoja
Grupių skaičius
Girnų plotis
Kam skirta
Programuojamas malimo laikas
Porcijų pasirinkimas kavoms su pienu
Porcijų pasirinkimas juodai kavai
Išsaugomi vartotojų receptai
Integruota kavamalė
Šilumos palaikymas iki
Šokolado rūšis
Ciklų skaičius
Manometras
PID temperatūros valdiklis
Pupelių talpų skaičius
Atskiras karšto vandens antgalis
Ekranas
Funkcijos
Medžiaga
Produktų kiekis rinkinyje
Akcija

Apie rūšinę kavą

Jeigu norite trumpo atsakymo, kas yra rūšinė kava ir kodėl verta jos paragauti, jis labai paprastas: tai tiesiog geriausia kava pasaulyje! Visgi jeigu reikėtų pateikti išsamesnį ir konkretų apibrėžimą, rūšinė kava (specialty coffee) – tai 80 ir daugiau iš 100 galimų taškų surinkusi kava, kurią įvertino sertifikuoti kavos ragautojai (dar vadinami angl. Q – graders) pagal Rūšinės kavos asociacijos – SCA – įvertinimo skalę. 

Pats vertinimas atliekamas pagal itin griežtus ir tikslius reikalavimus (netgi šviesa patalpoje turi būti tinkamo ryškumo!) ragaujant kavą cupping’o metodu – kai šviežiai skrudinta kava yra stambiai sumalama, užpilama vandeniu ir ragaujama. Vertinami įvairūs kavos atributai: aromatas, skonis, poskonis, rūgštumas, kūnas, skonio balansas, tyrumas, saldumas …Ir tik geriausiai įvertintos yra apdovanojamos rūšinės kavos titulu. Verta pastebėti, kad rūšinė kava sudaro vos 10% visos pasaulyje parduodamos kavos! 

Trumpa rūšinės kavos termino istorija 

Palyginus su ilga kavos istorija, terminas rūšinė kava labai jaunas. Pirmą kartą jį pavartojo norvegų kavos ekspertė Erna Knutsen 1973 m.  žurnale Tea & Coffee Trade Journal, kalbėdama apie vienos kilmės (single origin) kavas, užaugintas ypatingo mikroklimato sąlygomis ir pasižyminčias ypatingomis skonio savybėmis. Po 2000-ųjų metų plintant naujam požiūriui į kavą šis terminas populiarėjo vis labiau: aukščiausios kokybės gera kava neturi nieko bendro su paskubomis vartojamu karčiu stimuliuojančiu gėralu, tai – ypatingas ir itin turtingu skoniu bei įvairiausiomis skoninėmis natomis pasižymintis gėrimas, kuriuo dera mėgautis lėtai, kaip ir geriausiu vynu. Galiausiai Rūšinės kavos asociacija (SCA) sukūrė skalę, pagal kurią tokia kava yra vertinama. Tad rūšinė kava nėra tiesiog reklaminis kavos pavadinimas ir neturėtų būti painiojamas su taip vadinamomis premium ar įvairiomis gourmet kavomis. 

Rušinė kava vs. vieno regiono (single origin) kava 

Dažnai ant pakuočių galime pamatyti ir užrašą single origin. Tai kava, kurios kilmė – viena konkreti vietovė, dažnai netgi ir vienas ūkis. Tačiau tokia kava nebūtinai yra specialty. Jeigu jos nevertino taškais ir niekur nematote specialty paminėjimo ir pačių taškų, reiškia kava yra tiesiog vienos kilmės ir galimai nepriklauso aukščiausiai specialty kartelei. 

Rūšinė kava vs. kavos mišiniai: kada ir ką geriau pasirinkti? 

Nors pasitaiko ir rūšinių kavų mišinių, visgi rūšinės kavos pagrindas – tai vienos kilmės kavos. Jos yra tokios geros po vieną atskirai, kad jų niekas nemaišo su kitomis kavomis ir norima kaip tik pabrėžti kiekvienos jos unikalumą. Kiekviena kava pasižymi itin ryškiomis skonio natomis, dažnai netgi itin egzotiškomis. Kavos mišinius gali sudaryti 2 ir netgi 5 ar 9 kavos rūšys. Mišinių skonis yra itin subalansuotas ir skoninės natos nėra itin ryškiai išreikštos. Dėl šios priežasties rūšinę kavą rekomenduojama skanauti visada be jokių papildomų priedų. O štai mišiniai idealiai tinka įvairiems kavos receptams su pienu, sirupais ar kitais priedais.

Rūšinės kavos kelias iki jūsų puodelio 

Kad kava surinktų 80 taškų ir daugiau, ji įveikia ilgą ir sudėtingą, daugelio žmonių dėmesio, meilės ir kruopščios priežiūros kiekviename etape reikalaujantį kelią: 

  1. Kavos auginimo vieta ir priežiūra. Kavos kokybė, kaip ir vyno, bene daugiausiai priklauso nuo vietos, kurioje ji auga. Skonio profiliui reikšmingą įtaką turi pats dirvožemis ir oro sąlygos. Be to, svarbus ir pats kavos porūšis, vietinis mikroklimatas ir auginimo aukštis. Rūšinė kava dažniausiai auginama aukštikalnėse – čia ji bręsta lėčiau ir įgyja kompleksiškesnį skonį. Auginamą kavą reikia kruopščiai prižiūrėti ir saugoti…Dažnai, kad ūkininkas galėtų pasigirti pirmuoju rūšinės kavos derliumi, jam tenka ne vienerius metus plušėti ir eksperimentuoti. 
  2. Kavos derliaus nuėmimas. Tik gerai sunokusios uogos gali tapti gera rūšine kava. Jeigu įprastą kavą didelėse plantacijose renka specialios mašinos, tai aukščiausios kokybės rušinė kava yra surenkama išskirtinai tik rankiniu būdu, saugant kiekvieną uogą. Taip užtikrinama kavos kokybė – nurenkamos tik pilnai sunokusios uogos, bei kavamedžio sveikata – šakos nėra pažeidžiamos. 
  3. Kavos apdorojimas. Toliau vyksta vienas iš skonį ir kavos kokybę ypatingai lemiančių procesų – kavos apdorojimas (pasirenkamas vienas iš apdorojimo būdų – sausasis, drėgnasis arba taip vadinamas honey). 
  4. Atranka ir apžiūra. Paruoštos žalios pupelės yra rūšiuojamos ir apžiūrimos. Į tolimesnį etapą, vertinant rūšinę kavą, patenka tik kava, neturinti nei vieno 1-os kategorijos defekto ir ne daugiau nei 5 antros kategorijos defektų. 
  5. Galiausiai žalios kavos supirkėjai ragauja kavą ir įvertina pagal SCA skalę
  6. Skrudintojai parenka geriausią skrudinimo lygį, atitinkantį kavos skonio profilį, paskrudina kavą ir pateikia pirkėjui. 
  7. Šioje ilgoje grandinėje paskutinis yra kavos gėrėjas, kuris yra ne ką mažiau svarbus, nes būtent jis ruošia kavą. Kad paruošta kava iki galo būtų rūšinė, ji turi būti ir tinkamai paruošta, kad jos skonis pilnai atsiskleistų. 

Taigi, kad kava vadintųsi rūšine, ji turi nueiti ilgą kelią. Bet jeigu jau susidomėjote ir norite gerti pačią geriausią pasaulyje kavą – tai yra, rūšinę kavą – visų pirma, turite pradėti nuo rūšinės kavos įsigijimo. 

Geriausia rūšinė kava – kaip išsirinkti?

Kavos Draugo rūšinės kavos asortimente rasite daug įvairių rūšinių kavų iš skirtingų pasaulio kampelių ir ūkių, augintų skirtingame aukštyje, apdorotų skirtingais apdirbimo metodais, įvertintų skirtingais taškais ir pasižyminčių skirtingomis skoninėmis savybėmis. Ką reiškia prie kiekvienos kavos nurodyta informacija, kaip ją skaityti ir kaip galiausiai išsirinkti kavą?  

Ką sako SCA taškai? 

Prie kiekvienos rūšinės kavos rasite įvertinimo taškus nuo 80 iki 100. Šioje skalėje kava, įvertinta nuo 90 iki 100 – tai aukščiausio lygio pati išskirtiniausia kava; nuo 85 iki 89,99 – puiki rūšinė kava; nuo 80 iki 84,99 – labai gera rūšinė kava. Kai kurios kavos priklauso dar ir limited edition linijai, tai reiškia, kad jos turime išskirtinai mažą kiekį ir ji labai labai ypatinga. 

Ką sako kavos šalis? 

Nors kiekviena rūšinė kava – tai pati savaime atskira visata, nes kiekviena labai individuali, visgi galima priskirti tam tikras skonines savybes, dažniausiai sutinkamas tam tikro regiono/žemyno kavose. Šių savybių žinojimas gali padėti renkantis kavą: 

Afrikos kava. Jeigu reikėtų įvardinti rūšinės kavos meką – tai vienareikšmiškai būtų Afrikos žemynas. Afrikinės rūšinės kavos – tai tikra egzotinių skonių šventė. Jos uogiškos, vaisiškos, gėliškos, arbatiškos, vyniškos, itin sultingos – skanauji ir net suglumsti iš susižavėjimo, ar tai tikrai gali būti kava? 

Azijos kava. Azijos rūšinės kavos rinka auga su kiekvienais metais ir vis daugiau Azijos augintojų sutelkia dėmesį į šią aukščiausios kokybės kavą. Joje dominuoja kartesnės, “sunkesnės” skoninės natos, primenančios pikantiškus prieskonius, šokoladą, tabaką, raudoną vyną ar medieną.

Pietų Amerikos kava. Jeigu nesate anksčiau ragavę rūšinės kavos ir tai jūsų pirmoji kava, ir jeigu nenorite nieko itin ekstremalaus – rinkitės Pietų Amerikos kavą. Tai įprastai subalansuoto skonio, natūralaus saldumo turinti kava, kurioje sutinkamos šokoladinės, riešutinės ir vaisinės natos. Mažiau rūgšti nei Afrikos ir švelnesnė nei Azijos kava. 

Centrinės Amerikos kava. Su šios kavos skonio profiliu yra sudėtingiausia, nes jis labai įvairus: nuo tropinių vaisių iki įvairiausių riešutų. Tačiau bendras braižas: ryškus skonis ir išskirtinis charakteris. 

Ką sako kavos augimo aukštis? 

Visa rūšinė kava yra auginama aukštikalnėse. Kuo aukščiau kava auginama, tuo lėtesnis jos brendimo laikas ir tuo kompleksiškesnis skonis. Tai reiškia, kad ji įgyja labai turtingą skonio paletę ir dažniausiai taip visų siekiamo ir mėgstamo saldumo. 

Ką sako apdorojimas? 

Prie kiekvienos rūšinės kavos matysite informaciją, kokiu būdu ji buvo apdorota. Tai labai svarbu, nes turi lemiamos įtakos kavos skoniui. Nors šiandien ūkininkai eksperimentuoja su įvairiais apdorojimo būdais, visų jų pagrindas yra 3 pagrindiniai: sausasis (arba natūralus), honey (arba dar vadinamas pusiau drėgnuoju), ir drėgnasis. Aptarkime juos:  

  • Sausuoju būdu apdorota kava. Šis metodas yra seniausias ir pats paprasčiausias. Surinkus derlių, kavos uoga kartu su kauliuku (pupele) yra džiovinama, ir tik po to kauliukas yra atskiriamas nuo uogos. To pasekoje kava turi tirštesnį kūną, įgyja saldumo. Dominuoja prisirpusių tropinių vaisių, šokolado, šokoladinių saldainių su alkoholiu natos. 
  • Honey būdu apdorota kava. Tai viduriukas tarp sausojo ir drėgnojo apdorojimo metodų. Esti įvairių honey rūšių, bet visų jų procesas tas pats: pašalinti uogos odelę, paliekant tam tikrą minkštimo kiekį aplink pupelę ir su juo džiovinti. Priklausomai nuo minkštimo kiekio, metodo pavadinimas varijuoja: jeigu daug minkštimo – black honey, jei mažiau – red honey, jei visai nedaug – yellow honey. Šiuo būdu apdorotos kavos turi vidutinį kūną ir saldžių vaisių arba arbatinius poskonius. 
  • Drėgnuoju būdu apdorota kava. Tai bene brangiausias apdorojimo metodas, nes jo metu naudojama daug vandens. Bet jis yra ir populiariausias apdorojant rūšines kavas, nes juo apdirbant mažiau galimybių, kad kava bus sugadinta. Po derliaus nuėmimo, naudojant specialią įrangą yra nuimama kavos uogos odelė ir šiek tiek tiek minkštimo. Tuomet kava yra patalpinama į specialius konteinerius su nedideliu kiekiu vandens, kur vyksta fermentacijos procesas. Po 12-72 h kava yra išplaunama su dideliu kiekiu vandens ir tik tuomet džiovinama. Tokiu būdu apdorota kava pasižymi itin tyro skonio profiliu. Įprastai ji turi lengvesnį ir švelnesnį kūną, pasižymi išreikštu vaisiškumu. Dominuoja gėliniai, arbatiniai, citrusiniai skoniai, kuriuos galima aiškiai atskirti. 
  • Anaerobiniu būdu apdorota kava. Vis labiau populiarėjantis metodas, suteikiantis galimybę ūkininkams fermentacijos technikos pagalbos paveikti kavos konsistenciją ir skonį. Kavos uogos, visos ar su dalimi minkštimo, patalpinamos į visiškai sandarų konteinerį, kuriame yra labai mažai deguonies. Toks metodas gali padidinti kavos vaisiškumą, suteikti egzotinių skonio natų. 

Ką sako skonio natos? 

Vienas iš populiariausių kriterijų, pagal kurį dažniausiai pasirenkama rūšinė kava, – įvardintos vyraujančios skonio natos. Reikia pažymėti (ypatingai tiems, kas nėra susidūręs su rūšine kava), kad tai jokiu būdu nėra aromatizatoriai. Tai natūraliai kavoje besiskleidžiančios natos, primenančios vieną ar kitą skonį. Tai gali būti įvairiausios uogos: braškės, mėlynės, avietės ir tt., vaisiai: apelsinai, kriaušės, citrina, kiviai ir tt., šokoladas, vynas ir daug kitų. Mūsų puslapyje pasirinkę skonio gide konkrečią skonio natą, galite išsifiltruoti konkrečią skonio natą turinčią kavą. 

Ką sako skrudinimas ar nurodyti ruošimo būdai?

Kai kurios kavos pagal savo skonio profilį ir jam parinktą skrudinimą tinka tik tam tikriems ruošimo būdams: vienos labiau filtriniams,  kitos – espresso, dar kitos gali būti paskrudintos taip, kad tiktų visiems ruošimo būdams. Tad skaitydami kavos aparašymą, būtinai atkreipkite į tai dėmesį. 

Kaip ruošti rūšinę kavą? 

Galite išgirsti nuomonių, kad rūšinę kavą geriausia ruošti tik įvairiais madingais kavos ruošimo įrankiais, tokiais kaip Chemex, French Press, filtriniais kavinukais…Dėl to, kad būtent tokiu būdu geriausiai atsiskleidžia visa turtinga rūšinėje kavoje slypinti skonių paletė. Tačiau iš tiesų, ji tinkama ruošti visais būdais! Rūšinę kavą drąsiai naudokite tiek filtriniame kavos aparate, tiek pusiau automatiniame ir netgi automatiniame kavos aparate. Jeigu naudosite kavą prietaise, kuris nemala kavos, nepamirškite apie gerą kavamalę

Pabaigai 

Taigi rūšinė kava – tai daugiau nei 80 taškų iš 100: už šių taškų slypi daugelio žmonių kruopštus ir dėmesingas daugiametis darbas bei nesibaigianti aistra geriausiai kavai. Galite būti tikri, kad įsigiję rūšinę kavą, įsigyjate tai, kas yra geriausio kavos pasaulyje. Bet kokiu atveju, visada įdomu paragauti tai, ką vertina viso pasaulio gurmanai. Linkime jums skanios kavos atradimo džiaugsmo, kai gurkštelėjęs kavos, net aikteli iš nuostabos – ar tai tikrai gali būti kava? 

Skaityti daugiau